Dit recept voor güveç, oftewel Turkse stoofpot, is echt overheerlijk en helemaal niet moeilijk om te maken. 1 Van de favoriete Turkse recepten van mijn meneer, dus toen ik dit gerecht op tafel zette heb ik veel punten gescoord! Qua smaak is het precies zoals je ze eet in Turkije (volgens hem dan) en wellicht nog net een beetje smakelijker.
Wat wij (de meneer en ik) altijd een beetje hebben als we deze stoofpot in Turkije eten is dat het vlees niet super mals is. Iets wat ik het aller-aller-allerlekkerste vind aan stoofvlees (en hoe het voor mij moet zijn) is met vlees dat uit elkaar valt, zo zacht is het. Je weet wel, dat je er eigenlijk gewoon niet op hoeft te kauwen. Het vet moet grotendeels weggesmolten zijn of gewoon lekker zacht.
Ik wilde dus wel dat zachte vlees in mijn stoofpot. Hoe ik dat doe? Door het toevoegen van een zuurtje, want dat zorgt ervoor dat je vlees mals en zacht wordt. Het beste werkt hiervoor een goede azijn, in dit recept gebruik ik de kruidenazijn van Tromp & Rueb. De azijnen van dit merk worden op ambachtelijke wijze gebrouwen, volgens eeuwenoud recept. Het resultaat is een smaakvolle azijn die zoveel lekkerder is dan de standaard azijnen uit de winkel ( als je het mij vraagt). De kruidenazijn is een natuurazijn waarbij 8 verschillende kruiden o.a dille, rozemarijn en dragon gedurende het rijpingsproces van meerdere weken de unieke smaak geeft aan deze kruidenazijn.
In onderstaand recept gebruik in Turkse groene pepers. Deze koop je bij elke Turkse supermarkt, soms ze variëren qua smaak heel erg tussen mild en pittig. De tip voor deze Turkse stoofpot is om de pitjes uit de pepers te halen, dan zijn ze namelijk helemaal niet meer pittig en smaken ze eigenlijk gewoon naar paprika. Dus mocht je geen Turkse supermarkt in de buurt hebben? Vervang de 6 pepers dan door 2 groene paprika’s.
Deze stoofpot is overheerlijk met bulgur, Turkse rijst of Turks brood. Extra lekker is om het te serveren met dikke yoghurt (eventueel met wat sumak) en verse peterselie.
Güveç- Turkse stoofpot
Ingrediënten
- 500 g runder riblappen
- 2 uien
- 4 teentjes knoflook
- 2 el tomatenpuree
- 1.5 el kruidenazijn van Tromp & Rueb
- 1 tl paprikapoeder
- 1 tl gedroogde munt
- 1 el peterselie
- 1 tl tijm
- 1 tl gemalen komijn
- 4 tomaten
- 325 ml water
- 400 g aardappel
- 6 groene Turkse pepers
Instructies
- Snijd de riblappen in blokjes van ongeveer 3-4 centimeter.
- Verhit een klontje roomboter in een pan met dikke bodem. Voeg het vlees toe met een snuf zout en peper en bak deze rondom bruin.
- Maak de uien schoon en snijd in kwarten. Maak de knoflook schoon en snijd in plakjes. Voeg beide toe aan het vlees en bak 3 minuten mee.
- Voeg de tomatenpuree, kruidenazijn, paprikapoeder, munt, peterselie, tijm en gemalen komijn toe en ban 2 minuten mee.
- Snijd de tomaten in grove stukken en voeg deze samen met het water toe aan de pan. Roer door, doe het deksel op de pan en laat circa 1,5-2 uur zachtjes stoven tot het vlees zacht is.
- Schil de aardappelen en snijd in blokjes. Voeg toe aan de pan.
- Schraap de zaadjes uit de Turkse pepers en snijd in grove stukken. Voeg toe aan de pan, roer alles goed door en laat circa 2 uur stoven tot alles goed gaar is.
Notities
Bewaar deze Turkse stoofpot op Pinterest!
Zin om dit recept in de toekomst te gaan maken? Bewaar dan deze foto op een van je Pinterest borden! Zo kun je het later gemakkelijk terugvinden en anderen inspireren met dit lekkere recept.
Ben je op zoek naar meer lekkere Turkse inspiratie? Alle Turkse recepten heb ik gemakkelijk voor je bij elkaar gezet en er staat al genoeg lekkers tussen!
Dit gerecht is ontwikkeld voor een samenwerking.
Hoi, ik ga het recept maken. Worden de aardappelen niet te zacht als je ze nog twee uur laat stoven na het toevoegen? Of blijven ze mooi in vorm? Helaas heb ik vaker gehad dat het uit elkaar viel. Ik hoor het graag!
Ze worden wel echt zacht inderdaad. Ik draai het vuur echt laag, dus niet laten koken.
Maar je kunt de aardappelen uiteraard ook pas later toevoegen. Dan weet je zeker dat ze wat harder zijn nog.
Hoy simone ! Wat is bulgur?
Hi Diny,
Dat is een graansoort. Je kunt deze bijna in elke supermarkt kopen tegenwoordig.