Als je nu een extra lekker brood op tafel wil zetten in het weekend of bijvoorbeeld met pasen, dan is dit aardbeien-cheesecake brood zeker het antwoord! Een heerlijk zoet brood (maar ook niet té zoet), perfect om van te genieten met bijvoorbeeld een laagje (room)boter. Ook perfect bij de koffie of als tussendoortje!

Ik vind het echt wat extra feestelijks hebben dit brood. Weer eens compleet wat anders om te serveren bij een lekkere ontbijt/brunch/lunch. Overigens kun je voor dit recept jouw favoriete jam gebruiken, denk aan kersen-, bosvruchten- of sinaasappeljam; het kan allemaal!

Aardbeien-cheesecake brood
Aardbeien-cheesecake brood

Aardbeien-cheesecake brood

Voorbereiding15 minuten
Rusttijd1 uur 30 minuten
Totale tijd1 uur 45 minuten
Porties: 1 brood

Ingrediënten

  • 120 ml melk
  • 60 ml zonnebloemolie
  • 1 ei eiwit en eigeel gescheiden
  • 4 g instant gist
  • 0.5 tl zout
  • 1 zakje vanille suiker
  • 230 g bloem
  • 4 el mascarpone
  • 5 el aardbeienjam

Instructies

  • Klop in een kom melk, zonnebloemolie en het eiwit door elkaar.
  • Doe de bloem, zout, suiker en gist in een andere kom en roer door elkaar.
  • Voeg de droge ingrediënten bij de natte ingrediënten en kneed in 10 minuten tot een zacht (niet plakkerig) deeg. Kneed net zo lang tot je een mooi vliesje kunt trekken. (gebruik je een Kitchenaid, gebruik dan stand 3 om het deeg te kneden)
  • Vet een grote kom in met een beetje olie, leg het deeg erin en dek af met een vochtige theedoek/plasticfolie. Laat het deeg rijzen op een warme plek tot het in volume verdubbeld is.
  • Haal dan het deeg uit de kom en druk de lucht eruit. Rol het deeg met een deegroller uit tot een rechthoekige plak.
  • Roer de mascarpone los en bestrijk hiermee de deeglap, blijf 1 centimeter van de zijkanten af. Verdeel vervolgens ook de aardbeienjam erover.
  • Bekleed een brood/cakevorm met een velletje bakpapier. Rol de deegplak op en leg deze in de vorm. Dek af en laat 30 minuten rijzen op een warme plek.
  • Meng het eigeel met een klein beetje olie. Smeer hiermee de bovenkant van het brood in.
  • Verwarm de oven voor op 170 graden celsius (hetelucht). Bak het brood in het midden van de voorverwarmde oven in 30-40 minuten goudbruin en gaar.

Bewaar dit aardbeien-cheesecake brood op Pinterest!

Zin om dit recept in de toekomst te gaan maken? Bewaar dan deze foto op een van je Pinterest borden! Zo kun je het later gemakkelijk terugvinden en anderen inspireren met dit lekkere recept.

Aardbeien-cheesecake brood

Ben je op zoek naar meer brood inspiratie? Alle brood recepten heb ik gemakkelijk voor je bij elkaar gezet en er komt steeds meer lekkers bij!