Dit behoort zeker in mij top 3 van Turkse gerechten. Deze kumpir (Turkse gevulde en gepofte aardappel) is echt zo zo zo lekker die zou ik het liefste elke week op tafel zetten. In Turkije zien ze dit als fastfood, maar in mijn beleving is dit gewoon een lekkere maaltijd!

Zorg dat je Ć©cht grote aardappels hebt als je dit gerecht gaat maken. Minimaal zo groot als je hand, dus niet de aardappel(tjes) die je in de supermarkt kunt kopen. Ik ga voor deze aardappels speciaal naar een aardappelwinkel hier in Eindhoven, je kunt ook een bezoekje brengen aan de markt of groenteboer.

Kumpir - Turkse gevulde gepofte aardappel
Kumpir - Turkse gevulde gepofte aardappel

Qua vulling kun je bij de kumpir echt helemaal los gaan. Ik maakte het voor dit recept redelijk traditioneel, dit zijn namelijk de toppings die ik zelf altijd bestel als ik het in Turkije eet. Maar je kunt bijvoorbeeld ook pulled chicken, rundvlees, salami, worstjes, knoflooksaus, sambal etc toevoegen. Gewoon je eigen favorieten. Maar ik zou zeggen; begin eens met deze vegetarische variant.

De toppings hieronder zijn bij benadering. Houden jullie wel van een beetje pit? Dan wil je wellicht meer jalapenos (of rode peper in plakjes) toevoegen.

Kumpir

Een overheerlijke Turkse maaltijd!
Voorbereiding1 uur 25 minuten
Bereiding10 minuten
Totale tijd1 uur 35 minuten
Porties: 2 personen

Ingrediƫnten

Gepofte aardappel

  • 2 grote aardappelen
  • 2 el olijfolie
  • 1 snuf zout en peper
  • 40 g roomboter
  • 60 g geraspte kaas

Toppings

  • 100 g mais
  • 3 augurken
  • 2 tomaten
  • 100 g geraspte wortel
  • 2.5 el zwarte olijven
  • 3 el Turkse yoghurt
  • 4 plakjes JalapeƱos

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200 graden (hetelucht). Leg 2 velletjes aluminiumfolie klaar.
  • Boen de aardappels goed schoon en droog ze af. Leg ze vervolgens op de aluminiumfolie, prik ze rondom in met een vork en giet er de olijfolie overheen. Pak ze in.
  • Pof de aardappel is 75 minuten gaar in het midden van de voorverwarmde oven. (tijd kan verschillen bij kleinere/grote aardappels, kijk na een uur even hoe gaar ze al zijn of dat ze nog nodig hebben. Ze moeten goed zacht zijn)
  • Laat de mais en olijven uitlekken, snijd de tomaat in stukjes en de augurken in plakjes.
  • Haal de aardappels uit de oven. Snijd ze in de lengte in en gebruik een vork om de aardappel los te roeren (laat de schil hierbij zoveel mogelijk intact). Voeg de boter, kaas en een flinke snuf zout en peper toe en roer alles goed door.
  • Serveer de aardappels met de toppings in kommetjes zodat iedereen zelf de aardappel kan vullen.

Bewaar deze kumpir op Pinterest!

Zin om dit recept in de toekomst te gaan maken? Bewaar dan deze foto op een van je Pinterest borden! Zo kun je het later gemakkelijk terugvinden en anderen inspireren met dit lekkere recept.

Kumpir - Turkse gevulde gepofte aardappel

Ben je op zoek naar meer Turkse inspiratie? Ik heb alle Turkse recepten gemakkelijk voor je bij elkaar gezet en er staat genoeg lekkers tussen!