Als je zin hebt om wat lekkers te bakken, dan zijn deze pecan-karamel koeken het antwoord! De combinatie van de pecannoten en de gesmolten karamel is echt hemels in deze koeken. Perfect om van te genieten bij een kop koffie/thee! Probeer het maar eens om maar 1 koek te eten….
Deze koeken zijn zacht van binnen en knapperig van buiten. De karamel komt er een beetje doorheen gesmolten en hard weer uit als de koeken afkoelen. Dat alles maakt ze echt geweldig lekker!
Eerlijk gezegd bak ik bijna nooit koekjes, ik ga dan eerder voor cake of taart (en brood sinds kort, maar dat valt niet perse in de zoete categorie). Maar heel eerlijk, de geur en de smaak van zelf gebakken koekjes is echt ge-wel-dig! Dat moment dat ze liggen af te koelen… dan wil ik het liefste al beginnen met snoepen… Overigens is het afkoelen bij deze koeken wel echt belangrijk, niet overslaan dus 😉


Kun je in de supermarkt geen kleine karamelblokjes vinden? Koop dan de grotere variant en snijd ze zelf in kleine blokjes; werkt ook perfect!
Pecan-karamel koeken
Ingrediënten
- 250 g bloem
- 0,5 tl baking soda
- 1 snuf zout
- 120 g roomboter op kamertemperatuur
- 110 g lichtbruine basterdsuiker
- 1 ei
- 0.5 tl vanille extract
Vulling
- 100 g pecannoten
- 110 g karamelblokjes
Instructies
- Verwarm de oven voor op 175 graden Celsius. Zet een bakplaat met een vel bakpapier klaar.
- Zeef de bloem boven een kom en roer er de baking soda en een snuf zout doorheen.
- Mix in een andere kom de boter met de suiker licht en romig. Voeg aan het ei en vanille extract toe en mix goed door.
- Voeg de bloem toe aan het botermengsel en kneed met je handen snel tot een soepel deeg. Zodra het gemengd is ook niet meer kneden.
- Hak de pecannoten grof. Meng deze samen met de karamelblokjes door het deeg.
- Schep met een ijslepel bollen deeg, rol deze tot een bal tussen je handen en druk plat. Leg op de bakplaat.
- Zorg dat je genoeg ruimte om de koekjes hebt, ze worden namelijk groter in de oven. Eventueel bak je je koekjes in 2 keer (deed ik ook).
- Bak de koekjes in 17-20 minuten goudbruin en gaar in de voorverwarmde oven. Ze lijken nog wat zacht als ze net uit de oven komen, maar dat komt helemaal goed!
- Haal ze uit de oven, laat 5 minuten staan op de bakplaat en laat ze daarna afkoelen op een rekje.
Bewaar deze pecan-karamel koeken op Pinterest!
Zin om dit recept in de toekomst te gaan maken? Bewaar dan deze foto op een van je Pinterest borden! Zo kun je het later gemakkelijk terugvinden en anderen inspireren met dit lekkere recept.

Ben je op zoek naar meer lekkere zoete inspiratie? Alle zoete recepten heb ik gemakkelijk voor je bij elkaar gezet en er staat al genoeg lekkers tussen!