Deze koffie brownies met karamel en chocolade zijn echt gevaarlijk lekker. Boordevol smaak! De chocolade smaak wordt extra versterkt door het shot espresso in de brownies. Dan nog zo’n heerlijke plakkerige laag karamel met walnoten en daarop knapperige chocolade…. hallo brownies 3.0!
Voor deze brownies heb ik mijn originele brownies recept (wat ik echt al zeker 14 jaar zo maak) wat aangepast. Zo veranderde ik de verhoudingen van de suiker en bloem en uiteraard moest er ook koffie in. Ik maakte ze expres minder zoet omdat er natuurlijk ook nog een laag karamel op deze koffie brownies gaat.
In de brownie gebruik ik een goede en extra sterke espresso. Ik zet deze met mijn Krups Intuition Preference apparaat; hoe ik dit koffiezetapparaat ervaar kun je lezen in mijn review. Lekker sterk is hoe ik mijn koffie het lekkerste vind, al helemaal in deze brownies! Het zorgt niet voor een overdreven koffie smaak, maar het geeft net zo’n lekkere toets die de chocolade echt omhoog haalt.
Overigens heb ik de brownie in 12 stukken gesneden, dan heb je echt flinke blokken! Als vorm gebruik ik deze springvorm van 24 bij 24 cm van Patisse.
Koffie brownies met karamel en chocolade
Ingrediƫnten
Koffie brownie
- 150 g roomboter
- 150 g pure chocolade
- 100 g suiker
- 110 g donkere basterdsuiker
- 1 snuf zout
- 160 g bloem
- 40 ml espresso
- 4 eieren
Karamel
- 55 g roomboter
- 1 blikje gecondenseerde melk 397 gram
- 2.5 el donkere basterdsuiker
- 1 tl vanille extract
Noten
- 150 g walnoten
Chocolade
- 240 g pure chocolade
- 1 tl zonnebloemolie
- 40 g witte chocolade
Instructies
Koffie brownie
- Verwarm de oven voor op 180 graden (hetelucht). Bekleed een rechthoekige schaal met bakpapier, of vet goed in met boter.
- Smelt de boter en chocolade in een pan met dikke bodem, blijf regelmatig roeren.
- Haal de pan van het vuur en meng de suikers er goed doorheen. Spatel dan de bloem en het snufje zout er doorheen.
- Meng nu 1 voor 1 de eieren door het beslag. Meng er vervolgens de espresso doorheen.
- Schep het beslag in de bakvorm en bak de brownie in het midden van de voorverwarmde oven 30 minuten. Haal uit de oven en laat afkoelen.
Karamel
- Doe alle ingrediƫnten voor de karamel samen in een steelpannetje op laag-middel vuur.
- Blijf goed roeren met een spatel terwijl je het mengsel langzaam aan de kook brengt. Als het mengsel dik is is de karamel klaar. (durf je het aan, laat de karamel dan nog net wat langer bubbelen, juist dat licht verbrandde geeft een heerlijke smaak!)
- Giet de karamel op de brownie en gebruik de bolle kant van een lepel (of een paletmes) om de karamel te verdelen.
- Verdeel de walnoten erover en druk zachtjes in de karamel.
Chocolade
- Smelt de pure chocolade met de zonnebloemolie en de witte chocolade au-bain-marie.
- Schenk de pure chocolade over de karamel laag, zorg dat alles bedekt is.
- Doe de witte chocolade in een spuitzak en trek lange banen over de pure chocolade. Gebruik een prikker om er een mooi patroontje in te maken.
- Laat de chocolade helemaal hard worden, bijvoorbeeld in de koelkast.
- Snijd de brownie in blokken en serveer!
Bewaar deze Koffie brownies op Pinterest!
Zin om dit recept in de toekomst te gaan maken? Bewaar dan deze foto op een van je Pinterest borden! Zo kun je het later gemakkelijk terugvinden en anderen inspireren met dit lekkere recept.
Ben je op zoek naar meer lekkere zoete inspiratie? Alle zoete recepten heb ik gemakkelijk voor je bij elkaar gezet en er staat al genoeg lekkers tussen!
Hallo Simone
Dit zijn de lekkerste brownies die ik ken. De koffie maakt het verschil! De ijstaart maak ik deze week ook nog
Wat een top compliment. Dankjewel!