Deze bosbessen-citroen broodjes zijn perfect om te serveren als ontbijt, maar ook bij een brunch of lunch komen ze perfect tot hun recht. Of wat dacht je van gewoon zo’n lekker broodje bij je kopje koffie/thee in de ochtend of middag? Heel eerlijk? Deze broodjes zijn gewoon altijd lekker!

De mix van jam, verse bosbessen en citroenrasp is overheerlijk in de vulling. Door de broodjes daarna te besprenkelen met citroen icing mét maanzaad maak je er helemaal een feestje van! De maanzaadjes geven net dat beetje extra aan deze zoete broodjes doordat ze lekker crunchy zijn. Wanneer ga jij ze bakken?

Bosbessen-citroen broodjes
Bosbessen-citroen broodjes

Bosbessen-citroen broodjes

Zoete, plakkerige broodjes boordevol smaak
Voorbereiding20 minuten
Bereiding25 minuten
Rusttijd1 uur 30 minuten
Totale tijd2 uur 15 minuten
Porties: 10 broodjes

Ingrediënten

Deeg

  • 60 ml melk
  • 60 ml water
  • 60 ml zonnebloemolie
  • 4 g instant gist
  • 1 eiwit
  • 1 snuf zout
  • 1.5 zakje vanillesuiker
  • 220 g bloem

Vulling en decoratie

  • 190 g bosbessen jam
  • 90 g blauwe bessen/bos bessen
  • 1 citroen
  • 70 g poedersuiker
  • 1 el citroensap
  • 0.5 el maanzaad

Instructies

  • Meng in een grote kom melk, water, olie en eiwit met een garde goed door elkaar. Meng in een andere kom bloem, zout, suiker en instant gist door elkaar.
  • Voeg de droge ingrediënten bij de natte ingrediënten en kneed in 10 minuten tot een zacht (niet plakkerig) deeg. Kneed net zo lang tot je een mooi vliesje kunt trekken. (gebruik je een Kitchenaid, gebruik dan stand 3 om het deeg te kneden)
  • Vet een grote kom in met een beetje olie, leg het deeg erin en dek af met een vochtige theedoek/plasticfolie. Laat het deeg rijzen op een warme plek tot het in volume verdubbeld is.
  • Haal het deeg uit de kom, kneed even door en rol het uit tot een plak van ongeveer 40×25 centimeter.
  • Smeer de jam over de deegplak uit, blijf ongeveer 1 centimeter van alle randen af. Verdeel de blauwe bessen/bosbessen erover en rasp de citroen erboven. Rol vervolgens de plak op, begin bij het brede gedeelte. Snijd de uiteindes weg en snijd de rol in 10 gelijke stukken.
  • Leg de 10 rollen deeg met de snijkant naar boven in een ovenschaal. Dek de schaal af met een vochtige theedoek/plasticfolie en laat nog eens 30-45 minuten rijzen.
  • Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius (hetelucht).
  • Bak de broodjes in 25-30 minuten goudbruin en gaar in het midden van de oven. Haal dan de schaal uit de oven en laat iets afkoelen.
  • Meng poedersuiker met de citroensap tot een vloeibare dikke icing. Schep de maanzaad er doorheen. Giet dit over de broodjes.

Bewaar deze bosbessen-citroen broodjes op Pinterest!

Zin om dit recept in de toekomst te gaan maken? Bewaar dan deze foto op een van je Pinterest borden! Zo kun je het later gemakkelijk terugvinden en anderen inspireren met dit lekkere recept.

Bosbessen-citroen broodjes

Ben je op zoek naar meer lekkere zoete inspiratie? Alle zoete recepten heb ik gemakkelijk voor je bij elkaar gezet en er staat al genoeg lekkers tussen!