Barbecueën is altijd een feestje en kan ook heel gezond zijn. Dat laten we graag zien met deze tien gezonde bbq recepten. Welke serveer jij de komende barbecue?

kipspiesen met tzatziki op naanbrood

1. Kipspiesen met tzatziki

Kipspiesen doen het altijd goed op de barbecue. Zeker wanneer je ze marineert en serveert met tzatziki. Met de kip in kruidige marinade krijg je al veel gezonde voedingsstoffen binnen, zoals eiwitten en diverse vitamines en mineralen.

De tzatziki voegt daar nog gezonde stoffen uit komkommer, munt en Griekse yoghurt aan toe. Denk aan gezonde eiwitten, vetten en antioxidanten. Deze laatste stoffen dragen bij aan het behoud van gezonde cellen. Dat is nog eens gezond!

Je kunt de spiesen serveren op een bedje van sla, waarbij botersla nog een gezondere keuze is dan ijsbergsla. De eerste slasoort bevat namelijk meer voedingsstoffen. Naan brood van volkorenmeel is trouwens weer een gezondere keuze dan naan van witmeel. Je kunt de naan ook weglaten als je minder koolhydraten wil eten. Bijvoorbeeld als je wil afvallen of je suikerspiegel in balans wil houden.

Tip: gebruik kokosolie in plaats van olijfolie voor de marinade. Kokosolie is namelijk beter bestand tegen hoge temperaturen. Extra vierge olijfolie is een erg gezonde olie die je het beste voor koude gerechten inzet.

2. Köfte

Köfte is gekruid Turks gehakt. Je kunt er zowel gehaktballen als hamburgers van maken. Wat dit gerecht zo gezond maakt, is dat het enkel uit vers vlees en pure, onbewerkte kruiden bestaat.

Köfte is ook nog een heel simpel om te maken. Bovendien is het ontzettend lekker. Zeker met zelfgemaakte knoflooksaus erbij. Gebruik je hiervoor mayonaise zonder suiker, dan is dit een supergezond barbecuerecept.

3. Kipspiesjes met baharat

Nog zo’n puur en kruidig gerecht zijn deze kipspiesjes met baharat kruiden. Bharat is een mix met allerlei gezonde kruiden en specerijen. Denk aan gemberwortel, kaneel en komijnzaad.

Frisse zalmpakketjes

4. Frisse zalmpakketjes van de bbq

Wat dacht je van wat extra groenten op de barbecue? Verstop ze in deze frisse zalmpakketjes en profiteer van extra vezels, vitamines en mineralen. Met bimi krijg je bijvoorbeeld behoorlijk wat vitamine A en C binnen.

Venkel bevat weer kleine hoeveelheden van veel verschillende vitamines en mineralen. Zalm levert sowieso gezonde omega-3 vetzuren, dus daarmee heb je een supergezond barbecuegerecht.

5. Groente pakketjes met feta van de bbq

Deze groente pakketjes zien er supervrolijk uit en smaken ook nog eens erg goed. Dat komt door de rijke smaken die de verschillende groenten en kruiden met zich meebrengen. Samen met feta is dit een gerecht om je vingers bij af te likken.

Al deze lekkere ingrediënten zijn ook nog eens heel gezond. Feta levert verzadigende eiwitten en vetten, tomaatjes bevatten de krachtige antioxidant lycopeen, paprika is rijk aan vitamine C en courgette levert behoorlijk wat ijzer. Enjoy!

Groente pakketjes met feta

6. Frisse salade met mango

Bij een gezonde barbecue hoort een salade vol verse groenten. Dat is deze frisse salade. De basis bestaat uit veldsla, wat een hele gezonde slasoort is. Veldsla bevat namelijk enorm veel vitamine K en daarnaast heel wat vitamine C en ijzer.

Ook de toegevoegde peterselie is een kei als het om ijzer gaat. Mango is weer een rijke bron van vitamine A en kip bevat veel eiwitten, die goed vullen en verzadigen. Limoen en rode ui zijn beide ook heel healthy, dus met deze salade is je gezonde barbecue zeker een succes.

7. Gegrilde courgette met feta en noten

Courgette kun je heerlijk grillen op de barbecue. Samen met feta en noten maak je er een voedende salade van die bol staat van de eiwitten en gezonde vetten. Geniet ervan!

8. Gemarineerde champignons

Nog zo’n lekker groentegerecht dat prima op de barbecue kan. Bijvoorbeeld in een bakje of in aluminiumfolie. Met champignons voeg je nog wat extra vezels aan je barbecuemaaltijd toe en dat is heel gezond. Bovendien bevatten champignons een behoorlijke hoeveelheid ijzer en vitamine B5, dus daar profiteer je ook nog van met dit gerecht.

Cantaloupe slush

9. Infused water

Zoek je een gezonde drankje voor bij de barbecue? Maak dan infused water. Dit bestaat enkel uit water en fruit. Supergezond! In dit artikel vind je lekkere fruitcombinaties.

10. Cantaloupe slush

Deze heerlijke verkoelende en zoete slush is een fantastische afsluiter van een gezonde barbecue. Meloen bevat niet alleen veel vocht voor de broodnodige hydratatie van je lijf. De vrucht is namelijk ook vriendelijk voor je suikerspiegel en dat maakt deze fruitsoort bijzonder gezond.

Bewaar deze gezonde BBQ recepten op Pinterest!

gezonde BBQ recepten

Dit artikel is geschreven door Anniemiek van Puur Figuur.