Dit Turks platbrood van de grill is onwijs smaakvol en heerlijk bij verschillende momenten op de dag. Denk aan het ontbijt, lunch, diner maar ook bij de borrel. Je bakt deze broden in de grillpan waardoor het die kenmerkende grillstrepen krijgt, op de een of andere manier vind ik dat er altijd zo lekker gezellig uitzien. Dat je meteen kunt zien dat dit zelf gebakken is.

Dit soort brood vind ik zelf het allerlekkerste bij het ontbijt of lunch; en dan allemaal verschillende gerechtjes er omheen te eten. Denk aan een heerlijke frisse salade, een omelet of deze Turkse eieren, yoghurt, maar ook een heerlijk bonengerecht (komt er ook snel aan!). Een shakshuka hierbij zou ook hemels zijn!

Turks platbrood van de grill
Turks platbrood van de grill

Turks platbrood van de grill

smaakvol brood van de grill!
Voorbereiding15 min
Bereiding20 min
Rusttijd1 uur 30 min
Totale tijd2 uur 5 min
Porties: 4 stuks

Ingrediënten

  • 100 ml water
  • 50 ml melk
  • 1 el olijfolie
  • 250 g bloem
  • 4 g instant gist
  • 0.5 tl zout
  • 0.25 tl suiker

Extra

  • 3 el olijfolie

Instructies

  • Meng water, melk en olijfolie door elkaar.
  • Meng in een kom bloem, gist, suiker en zout goed door elkaar. Voeg het water mengsel toe en kneed in circa 10 minuten tot een zacht en soepel deeg Let op: dit blijft een ietwat plakkerig deeg.
  • Kneed het deeg nog even kort door met de hand, vet de kom in en leg daarin je deegbal. Laat circa 1 uur rijzen tot het in hoeveelheid bijna verdubbeld is.
  • Haal het dan uit de kom, kneed kort door en verdeel in 4 gelijke bolletjes. Leg op een plaat/plank en dek af. Laat het deeg 30 minuten rusten.
  • Verhit een grillpan op middelhoog vuur. Bestuif je werkbank met een ruime hoeveelheid bloem. Zet alvast een kommetje met olijfolie en een kwastje klaar.
  • Pak een bolletje deeg en druk deze in een ovale vorm. Draai om zodat beide kanten met een laagje bloem bedekt zijn. Gebruik een deegroller om hem verder uit te rollen tot een ovale lap van circa 0,5 cm dikte. Draai regelmatig om.
  • Strijk in met olijfolie en leg het brood (met de olijfolie-kant naar beneden) in de grillpan. Grill 3/4 minuten tot je luchtbellen ziet ontstaan. Bestrijk dan de bovenkant met olijfolie, draai om en bak ook deze kant 3/4 minuten.
  • Bewaar het brood in een theedoek tot je gaat eten.

Bewaar dit Turks platbrood van de grill op Pinterest!

Zin om dit brood in de toekomst te gaan maken? Bewaar dan deze foto op een van je Pinterest borden! Zo kun je het later gemakkelijk terugvinden en anderen inspireren met dit lekkere recept.

Turks platbrood van de grill

Ben je op zoek naar meer Turkse inspiratie? Ik heb alle Turkse recepten gemakkelijk voor je bij elkaar gezet en er staat genoeg lekkers tussen!