Dit Turkse nagerecht ‘perde tatlisi’ heet eigenlijk gordijn dessert. Ik veranderde de naam voor mijn website naar geplooid filodeeg nagerecht, want die naam… hij is wat lastig. Maar lekker is het wel! Het lijkt dus op baklava, maar dan minder zoet. Wel stukken makkelijker om te maken en zo onwijs lekker! Dus verras je bezoek en maak dit gordijn dessert. Smullen gegarandeerd!
De basis van dit recept is net zoals bij baklava filodeeg. Overigens wordt het officiële gerecht niet gemaakt met walnoten zoals ik doe, maar met griesmeel. Echter vind ik zelf deze versie met walnoten vele malen lekkerder!
Door This is Eindhoven werd ik speciaal voor DDW uitgedaagd met de vraag ‘What makes you hungry for design?’. Net als vorig jaar hebben ze een videoserie gemaakt waarin de de wereld van design en gastronomie samenbrengen, echt onwijs inspirerend als je het mij vraagt! Deze serie wordt gepresenteerd door chef Mounir Toub en neemt je mee in de gedachtengang van bekende designers en chefs. Designer Nacho Carbonell triggerde iets in me wat me aan dit nagerecht deed denken. Dus dat ik daarop een versie wilde maken in deze samenwerking had ik al snel in m’n hoofd zitten. Wel op mijn manier en net even wat anders, want hé; eigenwijs is ook wijs!
Kijk de complete videoserie op de website van DDW. Het is echt de moeite waard!
Voor dit gerecht plooien we het filodeeg, als een soort gordijn, vandaar dus de naam. Na een eerste ronde bakken gaat er een mengsel van ei, suiker en melk overheen, wat wel iets weg heeft van custard waarna we het nagerecht nog eens bakken. Dan de suikersiroop en even laten afkoelen. Zo lekker! Het allerlekkerste om te serveren met een bolletje vanille-ijs.
Ik at dit gerecht ooit bij een kookworkshop die ik mocht fotograferen. Altijd is het in m’n hoofd blijven zitten dat ik dit ook een keer wilde maken, maar dat recept ben ik toen vergeten te vragen. Dus vandaar een beetje m’n eigen versie!
Geplooid filodeeg nagerecht – perde tatlisi
Ingrediënten
- 80 g roomboter
- 2 el zonnebloemolie
- 110 g walnoten
- 250 g filodeeg
Custard
- 1 ei
- 1 tl suiker
- 50 ml zonnebloemolie
- 100 ml melk
Siroop
- 90 g suiker
- 60 ml water
- 1 schijfje citroen
Instructies
- Verwarm de oven voor op 160 graden Celsius(hetelucht). Zet een bakblik/ovenschaal klaar van ongeveer 31×21 centimeter.
- Smelt de roomboter in een pannetje en roer er de zonnebloemolie doorheen. Hak de walnoten fijn. Snijd eventueel het filodeeg op maat voor je schaal.
- Pak een vel filodeeg en bestrijk deze met het botermengsel, leg er een tweede vel filodeeg op en bestrooi met walnoten.
- Pak de uiteindes en plooi dit helemaal naar elkaar toe.
- Leg dit vervolgens in de ovenschaal en herhaal tot deze vol ligt.
- Bestrijk als laatste de bovenkant met wat extra van het roomboter mengsel. Bak het geheel 30 minuten in het midden van de voorverwarmde oven.
- Maak ondertussen de siroop. Doe daarvoor de suiker en water in een pannetje en laat smelten.
- Zet het vuur uit en voeg het schijfje citroen toe. Laat afkoelen.
- Meng voor de custard de ingredienten goed door elkaar.
- Haal de ovenschaal uit de oven, verdeel het custard mengsel erover en bak nog eens 20-25 minuten in de warme oven. Tot alles mooi goudbruin en gaar is.
- Snijd het nagerecht in stukken en besprenkel met de afgekoelde siroop. Laat het nagerecht minimaal afkoelen tot lauw-warm voordat je het serveert.
Notities
Bewaar dit geplooide filodeeg nagerecht op Pinterest!
Zin om dit nagerecht in de toekomst te gaan maken? Bewaar dan deze foto op een van je Pinterest borden! Zo kun je het later gemakkelijk terugvinden en anderen inspireren met dit lekkere recept.
Dit recept is gemaakt voor een samenwerking.