Tomaten hebben verrassende gezondheidsvoordelen voor je huid, darmen en andere organen. Dit zijn tien gezonde redenen om vaker tomaten te eten:

1. Vol voedingsstoffen

Tomaten zitten werkelijk vol voedingsstoffen. Zo bevatten ze een grote hoeveelheid vitamine C. Ook vitamine A, B, E en K kun je in deze gezonde groente vinden, net als de volgende mineralen:

  • Kalium
  • Calcium
  • Jodium
  • Fosfor
  • Koper
  • Magnesium
  • Zink

Als je tomaten verhit, neemt het gehalte aan vitamine C af. Dan wordt echter een krachtige antioxidant actief. Deze stof, met de naam lycopeen, heeft het vermogen om onze cellen te beschermen tegen schadelijke vrije radicalen.

2. Ondersteunt de darmwerking

Tomaten bevatten zowel vezels als vocht. Dat is een ideale combinatie voor onze darmen. Zowel de vezels als het vocht dragen bij aan een gezonde darmbeweging. Daarnaast voeden ze de gunstige darmbacteriën.

3. Goed voor je gewicht

We zagen al dat tomaten een bijzonder hoge voedingswaarde hebben. Toch bevatten ze weinig calorieën en koolhydraten. Dat is gunstig voor je gewicht. Ook als je wilt afvallen omdat je overgewicht hebt, kun je daarom volop tomaten eten. Geniet dus lekker van deze gevulde portobello met aubergine en feta.

4. Voor een gezonde huid

Uit onderzoek blijkt dat een combinatie van tomatensaus en olijfolie je velletje beschermt tegen schade door zonnebrand. Ook helpen deze gezonde producten mee bij de aanmaak van collageen in onze huid.

Collageen is een lichaamseigen stof die onze huid structuur geeft, haar stevig maakt en haar een jeugdig uiterlijk geeft. Volgens wetenschappers is vooral de stof lycopeen in tomaten verantwoordelijk voor dit heilzame effect op de huid. 

Olijfolie zou bijdragen aan de opname van deze stof door ons lichaam. Alle reden dus om deze lekkere ovenschotel met tomatensaus en olijfolie op tafel te zetten.

5. Goed voor het hart

Je zou bijna zeggen dat tomaten niet voor niets een rode kleur hebben. Ze zijn namelijk gunstig voor de gezondheid van je hart. Dat komt door het beschermende effect van de stof lycopeen. Om hiervan te profiteren, moet je tomaten dus wel eerst verhitten.

Maak bijvoorbeeld deze tomaat-venkelsoep of deze tomatenstoof met garnalen. Naast lycopeen krijg je dan nog veel meer gezonde stoffen binnen uit de overige ingrediënten in deze smakelijke gerechten.

Tomaten-venkelsoep
Tomaat-venkelsoep

6. Voor goed zicht

De stof lycopeen in tomaten is niet alleen goed voor je hart. Ook je ogen maken dankbaar gebruik van deze krachtige beschermer. Daarnaast bevatten tomaten nog meer gezonde stoffen voor je ogen. Denk aan luteïne en zeaxanthine. 

Deze antioxidanten hebben eveneens een beschermende invloed op je ogen. Vooral als je ouder wordt, zijn deze stoffen belangrijk voor goed zicht. Zet dan ook lekker vaak tomaten op het menu. Bijvoorbeeld met dit recept van gevulde tomaten.

Tip: vervang de couscous door quinoa als je minder koolhydraten wil binnenkrijgen omdat je wil afvallen of je suikerspiegel in evenwicht wil houden.

7. Beschermen de cellen

Het beschermende vermogen van de stof lycopeen in tomaten doet nog meer voor je. Deze beschermt namelijk ook de cellen van verschillende organen. Vooral de prostaat, eierstokken, longen en maag profiteren van dit effect. Verwen deze organen met deze lekkere geroosterde aubergine salade met tomaat.

8. Versterken onze weerstand

Tomaten bevatten niet alleen vitamine C voor een goede weerstand. Ook andere weerstandsvitamines en -mineralen zijn in deze groente te vinden. Denk aan vitamine A, B6, zink, koper en folaat (de natuurlijke vorm van foliumzuur).

9. Voor gezonde botten

Bij gezonde botten denken we aan calcium, maar ook vitamine C en koper zijn belangrijk voor een sterk beendergestel. Tomaten bevatten deze stoffen in behoorlijk grote hoeveelheden.

Daarnaast bevat de groente kleine hoeveelheden calcium, magnesium en vitamine K. Ook deze stoffen dragen bij aan sterke botten. Je bent dus goed bezig met deze Mexicaane quinoa salade met tomaat.

10. Goed tijdens de zwangerschap

Tomaten zijn goede bronnen van folaat (de natuurlijke vorm van foliumzuur). Vooral tijdens de zwangerschap is deze vitamine belangrijk. Deze draagt namelijk bij aan een gezonde ontwikkeling van je ongeboren kindje.

Bewaar dit artikel over tomaten op Pinterest!

tomaten

Dit artikel is geschreven door Annemiek van Puur Figuur.

Bronnen

Burton-Freeman, B.M. et al. (2014). Whole Food versus Supplement: Comparing the Clinical Evidence of Tomato Intake and Lycopene Supplementation on Cardiovascular Risk Factors1,2. Advances in Nutrition, 5(5), 457–485.

Rasmussen, H.M. et al. (2013). Nutrients for the aging eye. Clin Interv Aging, 8, 741–748.