Wist je al dat je echt een super lekkere appeltaart van bladerdeeg kunt maken? Met dit recept laat ik je graag zien hoe! Het krokante en luchtige van het bladerdeeg met een laagje suiker, gevuld met frisse appeltjes en eventueel nog wat toeven slagroom; genieten gegarandeerd.

In dit recept bakken we de bodem en de vulling apart. Je maakt 1 grote bladerdeegschelp. Die ken je vast wel van de bakker toch? Kleine bladerdeegschelpjes meestal gevuld met room en vers fruit. Nou die maken we dus in het groot! De appels bakken we apart en daar vullen we de schelp mee. Easy peasy! maar wel echt onwijs lekker en weer eens een andere manier van het serveren van een appeltaart.

Appeltaart van bladerdeeg
Appeltaart van bladerdeeg

In de foodybox kerst kreeg ik een rol bladerdeeg van Tante Fanny. Leuk om weer eens mee aan de slag te gaan, want heel eerlijk: ik maak bijna nooit gerechten met bladerdeeg. Ik wilde iets maken wat niet te moeilijk is maar wel met een lekker en leuk resultaat. Ik had nog slagroom over en wilde daar iets mee doen, appels heb ik altijd in huis en het moest dus iets met die combi worden. Maar dan niet de standaard appelflap.

Appeltaart van bladerdeeg
Appeltaart van bladerdeeg
Recept afdrukken
5 van 1 stem

Appeltaart van bladerdeeg

Voorbereiding15 minuten
Bereiding30 minuten
Totale tijd45 minuten
Porties: 8 personen

Ingrediënten

Bladerdeeg schelp

  • 1 rol bladerdeeg
  • 3 el kristalsuiker
  • 1 ei

Vulling / Afwerking

  • 80 g witte chocolade
  • 3 appels
  • 30 g suiker
  • 1 kneepje citroensap
  • 1 el kaneel
  • 150 ml slagroom

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius (hetelucht). Zet een ronde bakvorm (of quichevorm) ondersteboven op een bakplaat en vet deze goed in.
  • Rol het bladerdeeg uit en snijd een grote cirkel uit het deeg. Prik het deeg enkele keren in met een vork. Leg dit op de ronde bakvorm. (Maak eventueel wat extra figuurtjes van het resterende bladerdeeg en leg dit op de bakplaat erbij.)
  • Klop het ei los en bestrijk hiermee het bladerdeeg. Bestrooi het deeg met de suiker.
  • Bak de schelp circa 18 in het midden van de voorverwarmde oven. Haal dan uit de oven, haal het bladerdeeg los van de vorm en draai om. Bak nog eens circa 8-10 minuten zodat de binnenkant ook indroogt. Haal dan uit de oven en laat compleet afkoelen.

Vulling / Afwerking

  • Schil de appels en snijd het klokhuis eruit. Snijd de appels in partjes en vervolgens in stukjes.
  • Doe de appelstukjes met citroensap, kaneel en suiker in een steelpannetje en bak tot de appeltjes iets zacht zijn. Laat afkoelen.
  • Smelt de witte chocolade au-bain-marie. Gebruik een (siliconen) kwast om de witte chocolade over de binnenkant van de bladerdeegschelp te smeren. Laat iets uitharden.
  • Klop de slagroom op met een eetlepel suiker. Doe in een spuitzak met kartelmondje.
  • Schep de appels in de schelp, garneer met de slagroom en eventueel met de extra bladerdeeg vormpjes.

Bewaar deze bladerdeeg van appeltaart op Pinterest!

Zin om dit gebak in de toekomst te gaan maken? Bewaar dan deze foto op een van je Pinterest borden! Zo kun je het later gemakkelijk terugvinden en anderen inspireren met dit lekkere recept.

Appeltaart van bladerdeeg

Ben je op zoek naar meer lekkere zoete inspiratie? Alle zoete recepten heb ik gemakkelijk voor je bij elkaar gezet en er staat al genoeg lekkers tussen!