Voedingsmiddelen en dranken die je energie geven. Ga jij voor koffie of energiedrankjes als je een snelle oppepper nodig hebt? Dan is het goed om te weten dat deze tien producten je niet alleen een energieboost geven, maar je ook van belangrijke voedingsstoffen voorzien:

1. Avocado

Avocado’s zijn niet alleen heel voedzaam. De vetzuren in deze vrucht helpen ook om belangrijke voedingsstoffen op te nemen, wat bijdraagt aan een gezond energiepeil. De vetten voorzien je lijf bovendien lange tijd van brandstof.

De B-vitamines die je in avocado’s vindt, dragen bij aan het omzetten van voedsel in energie. Een vrucht om in gedachten te houden als je op zoek bent naar een natuurlijke energiegever.

2. Water

Als je je traag en sloom voelt, is water je beste vriend. Water verfrist en hydrateert je lijf. Dat is de reden dat je je na een groot glas water weer snel fit en alert voelt.

Als je bergkristal aan je water toevoegt, dan helpt dat om de energiestroom in je lichaam nog te optimaliseren. Dat kan je energiepeil dus alleen maar verhogen.

3. Zalm

Het zal je wellicht verbazen om zalm in dit rijtje aan te treffen. Toch is deze vis perfect als je meer energie nodig hebt. De gezonde vetten en eiwitten zorgen namelijk lange tijd voor brandstof voor je lijf en daarmee voor energie. 

De omega 3-vetzuren helpen eveneens om moeheid tegen te gaan door ontstekingsreacties in je lichaam te verminderen. Zalm bevat daarnaast nog B-vitamines, die helpen om voedsel om te zetten in energie.

4. Pepermuntthee

Pepermunt verfrist niet alleen je mond. Een lekkere thee van dit kruid hernieuwt je energie. Dat blijkt ook uit onderzoek. De natuurlijke bestanddelen in pepermunt verminderen vermoeidheid en verbeteren je focus. 

Het drankje is behoorlijk stimulerend, maar dan zonder de opwekkende stofjes zoals in koffie, thee en chocola. Daarvoor moet je pepermuntthee overigens niet langer dan vijf minuten laten trekken. Als je nog vijf minuten wacht, kan het drankje juist ontspannen en slaperig maken.

5. Havermout

Ben je op zoek naar een ontbijtje dat je de hele ochtend energie geeft? Dan ben je bij havermout aan het goede adres. Deze gezonde graansoort bevat veel vezels en eiwit. Dat zijn precies de voedingsstoffen die je nodig hebt om je lange tijd fit en energiek te voelen.

Met een topping van vers fruit, noten, zaden en pitten verrijk je dit lekkere ontbijtje en geef je je lichaam de beste ingrediënten voor een optimaal energieniveau.

Gebakken havermout met bosvruchten
Gebakken havermout met bosvruchten

6. Noten

Noten zou je wel krachtvoeding kunnen noemen. De vetten en eiwitten in deze natuurproducten geven je een flinke energieboost. Daarom is het een goed idee om altijd een zakje nootjes bij je te hebben.

Als je wil afvallen, kun je beter niet meer dan een handje noten nemen per dag. Noten zijn namelijk behoorlijk calorierijk.

7. Eieren

Eieren hebben niet alleen een hoge voedingswaarde. Ze bevatten ook stofjes die de productie van energie in de cellen stimuleert. De B-vitamines in eieren helpen bovendien mee bij het omzetten van voedsel in energie. 

8. Zoete aardappels

De grote hoeveelheid gezonde koolhydraten en vezels in zoete aardappels zorgen voor een langdurige energieafgifte. Bovendien bevat deze groente veel mangaan. Dit mineraal helpt om voedingsstoffen af te breken. Het resultaat? Een snellere energieproductie en daarmee meer energie.

9. Bananen

Bananen zijn niet alleen een populaire fruitsoort vanwege hun aangenaam zoete smaak. Uit onderzoek blijkt dat het eten van een banaan vóór langdurige inspanning een goed idee is. De vruchten zijn namelijk erg goed voor je uithoudingsvermogen. Bananen zouden het zelfs even goed doen als een energiedrankje.

10. Cacao

Chocolade met een hoog cacaogehalte (85 procent) geeft energie. Niet alleen door de cafeïne die erin zit. Ook de flavonoïden in cacao dragen bij aan een hoger energiepeil. Doe er je voordeel mee!


Bronnen

Kiecolt-Glaser, J.K. et al. (2012). Omega-3 supplementation lowers inflammation in healthy middle-aged and older adults: a randomized controlled trial. Brain, behavior, and immunity, 26(6), 988-95.

Nieman, D.C. et al. (2012). Bananas as an Energy Source during Exercise: A Metabolomics Approach. PLoS One, 7(5), e37479.

zentana.nl