Als je nou een mooi en lekker brood op tafel wil zetten met een uitgebreide lunch of brunch, maak dan vooral dit hartig vlechtbrood met olijven! Overigens is het ook heerlijk bij een kommetje soep of bij een borrel. Heerlijk brood, boordevol smaak en echt een brood om indruk mee te maken.

Het fijne aan zo’n brood is dat het eigenlijk niet veel extra’s nodig heeft. De olijven tapenade die er doorheen gevlochten zit geeft al meer dan genoeg lekkere smaak aan het brood. Ik gebruik in dit recept een zwarte olijven tapenade, maar pak vooral jouw favoriet! Een zongedroogde tomaten tapenade is natuurlijk ook heerlijk bij dit brood.

Hartige broodkrans met olijven
Hartige broodkrans met olijven

Hartig vlechtbrood met olijven

Boordevol smaak!
Voorbereiding15 minuten
Bereiding30 minuten
Rusttijd1 uur 30 minuten
Totale tijd2 uur 15 minuten
Porties: 1 brood

Ingrediënten

  • 110 ml melk
  • 110 ml water
  • 110 ml zonnebloemolie of andere milde olie
  • 2 eiwitten
  • 440 g bloem
  • 1 tl zout
  • 1 el suiker
  • 8 g instant gist
  • 145 g tapenade, olijf

Instructies

  • Meng in een grote kom melk, water, olie en eiwit met een garde goed door elkaar. Meng in een andere kom bloem, zout, suiker en instant gist door elkaar.
  • Voeg de droge ingrediënten bij de natte ingrediënten en kneed in 10 minuten tot een zacht (iets plakkerig) deeg. Kneed net zo lang tot je een mooi vliesje kunt trekken.
  • Vet een grote kom in met een beetje olie, leg het deeg erin en dek af met een vochtige theedoek of folie. Laat het deeg rijzen op een warme plek tot het in volume verdubbeld is.
  • Haal het deeg uit de kom, kneed even door en rol uit tot een grote rechthoekige lap van circa 45 bij 30 centimeter. Smeer de tapenade er over uit (blijf ongeveer een centimeter van de rand af). Rol hem dan op, vanaf de lange kant.
  • Snijd de rol in de lengte doormidden met een scherp mes.
  • Draai nu voorzichtig de 2 rollen om elkaar heen.
  • Verplaats de rollen naar de bakplaat en leg in een cirkel. De uiteindes knijp je tegen elkaar aan. Dek af met een vochtige theedoek of folie en laat nog eens 30 minuten rijzen.
  • Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius (hetelucht).
  • Bak het brood in 20-25 minuten goudbruin en gaar in het midden van de voorverwarmde oven.

Bewaar dit hartig vlechtbrood met olijven op Pinterest!

Zin om dit brood in de toekomst te gaan maken? Bewaar dan deze foto op een van je Pinterest borden! Zo kun je het later gemakkelijk terugvinden en anderen inspireren met dit lekkere recept.

Hartige broodkrans met olijven

Ben je op zoek naar meer lekkere brood inspiratie? Alle brood recepten heb ik gemakkelijk voor je bij elkaar gezet en er staat al genoeg lekkers tussen!