Deze hotdog bloemen broodjes zijn niet alleen geweldig leuk om te zien, ze zijn ook nog eens onwijs lekker! Plus, eigenlijk ook helemaal niet zo moeilijk om te maken. Serveer ze bij een uitgebreid ontbijt, brunch of lunch, maar ook gewoon lekker als tussendoortje zijn die broodjes perfect.
In dit recept maak ik zelf gebruik van Turkse rundergehakt knakworsten. Om zo te eten vind ik ze vrij heftig van smaak (vooral erg zout), maar zo in een broodje doen ze het erg goed! Je kunt uiteraard ook gewone knakworsten of hotdogs gebruiken, kies dan wel voor een maatje groter dan de standaard knaks.
Broodjes bakken in de airfryer
Uiteraard kun je deze broodjes ook in je airfryer bakken! Mensen vergeten vaak dat eigenlijk alles wat je in de oven bakt ook prima in de airfryer kan. Wel even zorgen dat je een ovenschaal hebt die past of de hoeveelheden aanpassen. Zo passen er van deze hotdog bloemen broodjes 3 tegelijk in je airfryer, je maakt er 6 met dit recept dus dan moet je 2 keer bakken.
In onderstaand recept heb ik 2 foto’s opgenomen van hoe je deze vormpjes maakt. Ik kan me voorstellen dat je het duidelijker vindt om er een video van te zien. Nou, die heb ik voor je! Op mijn Instagram vind je de hotdog bloemen broodjes als filmpje!
Hotdog bloemen broodjes
Ingrediënten
- 110 ml melk
- 55 ml zonnebloemolie
- 4 g instant gist
- 1 eiwit
- 0.5 tl zout
- 1 tl suiker
- 220 g bloem
Vulling & decoratie
- 6 hotdogs of grote knakworsten
- 1 eigeel
- 1.5 el sesamzaadjes
Instructies
- Meng in een grote kom melk, water, olie en eiwit met een garde goed door elkaar. Meng in een andere kom bloem, zout, suiker en instant gist door elkaar.
- Voeg de droge ingrediënten bij de natte ingrediënten en kneed in 10 minuten tot een zacht (iets plakkerig) deeg. Kneed net zo lang tot je een mooi vliesje kunt trekken.
- Vet een grote kom in met een beetje olie, leg het deeg erin en dek af met een vochtige theedoek of folie. Laat het deeg rijzen op een warme plek tot het in volume verdubbeld is.
- Haal het deeg uit de kom, kneed even door en verdeel in 6 gelijke delen. Leg ze op een plank en dek af tot je er verder mee gaat.
- Zet een bakplaat met een vel bakpapier klaar.
- Rol een bolletje deeg uit tot een rechthoekige plak, leg een hotdog erop en rol op.
- Snijd het rolletje in 6 gelijke stukken, de hotdog snijd je helemaal door maar het deeg laat je aan de onderkant intact.
- Leg het buitenste stuk plat (snijkant naar boven) op je werkbank, draai het volgende stuk ook een kwartslag (snijkant naar boven) en herhaal dit met alle stukken. Draai vervolgens de 5 stukken om het buitenste stuk tot een bloemvorm. Leg op de bakplaat. Herhaal met de rest van het deeg.
- Klop het eigeel los met de olijfolie en bestrijk hiermee de broodjes. Bestrooi ze met de sesamzaadjes.
Oven
- Verwarm ondertussen de oven voor op 200 graden Celsius (hetelucht).
- Bak de broodjes in 18-20 minuten goudbruin en gaar in het midden van de voorverwarmde oven.
Airfryer
- Leg een bakpapiertje in de mand van je airfryer, leg hierop 3 broodjes.
- Bak de broodjes in circa 12 minuten goudbruin en gaar op 180 graden.
Bewaar deze hotdog bloemen broodjes op Pinterest!
Zin om deze broodjes in de toekomst te gaan maken? Bewaar dan deze foto op een van je Pinterest borden! Zo kun je het later gemakkelijk terugvinden en anderen inspireren met dit lekkere recept.
Ben je op zoek naar meer lekkere brood inspiratie? Alle brood recepten heb ik gemakkelijk voor je bij elkaar gezet en er staat al genoeg lekkers tussen!