Deze baklava rolletjes met walnoten zijn onwijs lekker! Niet té zoet, lekker knapperig en gevuld met walnoten en kaneel; perfect voor bij een kopje koffie of thee. Wanneer ga jij ze maken?

Deze rolletjes zijn een versie op de standaard laagjes baklava met walnoten die ik al eerder deelde. De baklava in laagjes vind ik heerlijk, maar ik had zin om er eens wat anders van te maken; en dat zijn deze rolletjes geworden! Zoals bij mijn andere baklava recepten: ze zwemmen niet in de suikersiroop, dat vind ik zelf gewoon niet lekker.

Baklava rolletjes met walnoten

Tip: Haal je filodeeg bij de Turkse supermarkt.

Het meest lastige aan baklava? Het afkoelen en het laten rusten voor 4 uur! Vooral als je huis zich vult met de heerlijke geuren van deze lekkernij zou je er het liefste meteen je tanden in zetten. Wij nemen altijd al een klein stukje om te proeven als deze nog een beetje lauwwarm is, maar de smaken zijn echt nog veel lekkerder na de 4 uren wachten.

Baklava rolletjes met walnoten

Heerlijk zoet en knapperig
Voorbereiding30 min
Bereiding1 uur 30 min
Ruststijd4 uur
Totale tijd6 uur
Porties: 30 porties

Ingrediënten

Baklava

  • 470 gram filodeeg
  • 230 g walnoten
  • 1.5 tl kaneel
  • 200 g roomboter

Siroop

  • 120 g suiker
  • 65 g water
  • 1 schijf citroen

Instructies

Baklava

  • Doe de walnoten in een keukenmachine en hak ze fijn (maak er geen meel van!). Meng de kaneel er doorheen.
  • Smelt de roomboter zachtjes in een pannetje. Zet het vuur uit zodra deze gesmolten is.
  • Verwarm de oven voor op 150 graden Celsius (hetelucht). Zet een grote ovenschaal klaar en smeer de bodem in met de roomboter.
  • Leg een vel filodeeg neer op je werkbank en bestrijk met gesmolten boter. Plaats er een tweede vel op en bestrijk met roomboter. Verdeel er een dun laagje walnoten over.
  • Leg er een vel filodeeg op en bestrijk met roomboter, verdeel een dun laagje walnoten erover. Leg er een vel filodeeg op en bestrijk met roomboter. Rol dan de rol op en leg in de ovenschaal.
  • Herhaal bovenstaande tot het filodeeg op is. Snijd met een scherp met de rollen in stukjes. Bestrijk de bovenkant met gesmolten roomboter.
  • Bak de baklava in 1,5 uur goudbruin en krokant in het midden van de oven.

Siroop

  • Maak ondertussen de siroop; doe hiervoor alle ingredienten in een steelpannetje en breng langzaam aan de kook. Als het bijna kookt zet je het vuur laag en laat je het enkele minuten zachtjes borrelen.
  • Laat afkoelen en haal er dan het schijfje citroen uit.

Baklava

  • Haal de baklava uit de oven, giet meteen de afgekoelde siroop over de snijlijnen. Bewaar 2,5 el om over de bovenkant te gieten.
  • Laat de baklava helemaal afkoelen.
  • Dek dan de baklava af met alumiumfolie of plastic en laat 4 uur rusten voordat je hem serveert.

Bewaar deze baklava rolletjes met walnoten op Pinterest!

Zin om dit gerecht te gaan maken? Bewaar dan deze foto op een van je Pinterest borden! Zo kun je het later gemakkelijk terugvinden en anderen inspireren met dit lekkere recept.

Baklava rolletjes met walnoten

Ben je op zoek naar meer Turkse inspiratie? Ik heb alle Turkse recepten gemakkelijk voor je bij elkaar gezet en er staat genoeg lekkers tussen!