Koffie is misschien wel het meest gedronken drankje ter wereld. Niet voor niets, want koffie is buiten een flinke oppepper ook gewoon erg lekker. Bovendien kun je tegenwoordig op allerlei manieren koffie zetten en is er ook nog eens een breed scala aan koffiebonen verkrijgbaar met verschillende smaakprofielen. Goed, hoe vind je nu de beste koffiebonen? En waar komt koffie eigenlijk vandaan? Wat is de invloed van het klimaat, bijvoorbeeld? In dit artikel vertellen we het je.

Hoe worden koffiebonen gemaakt?

Koffiebonen zijn het product van de koffieplant. De koffieplant groeit in warme, vochtige klimaten en produceert koffiebessen die geplukt worden wanneer ze volgroeid zijn. Deze koffiebessen worden vervolgens gebrand om de koffiebonen te produceren die we kennen. 

Wat voor invloed heeft het klimaat op de groei van koffiebonen?

Het klimaat is van groot belang voor de groei van koffiebonen. Ideaal gezien groeien koffiebonen in warme en vochtige klimaten met een constante temperatuur. Dit zorgt ervoor dat de koffieplanten de juiste hoeveelheid water en voedingsstoffen ontvangen voor een gezonde groei en de productie van de beste koffiebonen.

Wat voor soorten koffiebonen bestaan er?

Tegenwoordig bestaan er veel verschillende soorten koffiebonen, elk met hun eigen unieke smaak en aroma: ook wel smaakprofiel genoemd. De meest bekende soorten koffiebonen zijn de Arabica en Robusta bonen. Arabica koffiebonen zijn zachter en hebben een fruitige smaak, terwijl Robusta bonen een steviger, vollere smaak hebben vergeleken met de Arabica. We drinken dan ook het meeste Arabica bonen of een blend van Arabica en Robusta. Andere, iets minder populaire soorten koffiebonen zijn Colombiaanse, Keniaanse en Ethiopische koffiebonen. In deze landen drink je dan ook vaak de lokale koffie als je op bezoek bent.

Hoe herken je goede koffiebonen?

Het belangrijkste in goede koffiebonen te vinden is om gewoon wat uit te proberen en te zien wat voor smaken jou het meeste bevallen. Denk aan meer nootachtig, chocolade, fruit: genoeg om uit te kiezen.  Daarnaast kun je ook op de volgende punten letten bij het vinden van goede koffiebonen:

  • Kwaliteit: Goede koffiebonen zijn altijd van hoge kwaliteit en hebben een rijke, volle smaak. 
  • Versheid: Proef koffiebonen die zo vers mogelijk zijn gebrand, om de smaak goed te herkennen.
  • Branden: Koffiebonen moeten niet te doorgebrand zijn. Sommige grote merken kopen koffiebonen op en branden deze net zo lang tot er maar één smaak overblijft, terwijl koffie een bes (vrucht) is, waar de smaak altijd verschilt.

Tegenwoordig kun je in een koffie webshop allerlei soorten koffie bestellen, dus probeer vooral wat uit om te kijken wat bij jouw wensen past. Succes!

koffiebonen

Dit is een advertorial