Deze gevulde koeken met appel, oftewel appelkoeken, zijn echt de lekkerste koeken! Ideaal om in het weekend te bakken en eigenlijk altijd lekker om te eten, perfect bij een kopje koffie of thee. Grote kruidige koeken met een heerlijke appelvulling.

Deze koeken zijn gezoet met honing, de honing in combinatie met het natuurlijke zoete van de appels is zoet genoeg voor deze lekkernij! Zo lekker, die zou je ook als ontbijt kunnen eten (en heel eerlijk, dat heb ik dus ook gedaan).

Appelkoeken
Appelkoeken

Ik maak met onderstaand recept 5 grote gevulde koeken met appel, een beetje als een gevulde koek uit de supermarkt qua formaat. Maar je kunt ze uiteraard ook een slagje kleiner maken en zo meer koeken maken, dan is er ook meer om van te genieten!

Gevulde koeken met appel

Grote heerlijke koeken!
Voorbereiding15 min
Bereiding25 min
Rusttijd30 min
Totale tijd1 uur 10 min
Porties: 5 stuks

Ingrediënten

Ingrediënten deeg

  • 150 g roomboter
  • 60 g honing
  • 1 el kaneel
  • 0.5 ei losgeklopt
  • 0.5 tl vanille extract
  • 240 g bloem
  • 1 snufje zout

Ingrediënten voor de vulling

  • 2.5 appel
  • 1 tl honing
  • 1 tl kaneel
  • 2 el water

Ingrediënten afwerking

  • 0.5 ei
  • 1 tl melk
  • 1.5 el amandelschaafsel

Instructies

Begin met het deeg;

  • Mix de roomboter en de honing met een mixer tot een romige massa. Voeg het halve ei, kaneel en vanille extract en mix goed door.
  • Voeg vervolgens bloem, bakpoeder en een snufje zout toe en kneed met je handen tot een soepel deeg.
  • Dek het deeg af met folie en laat 30 minuten rusten in de koelkast.

Maak ondertussen de vulling;

  • Schil de appels, verwijder de klokhuizen en snijd in stukjes. Houd een halve appel achter, deze gebruik je later.
  • Doe de appelblokjes met een scheutje water, honing en kaneel in een pannetje en laat zachtjes pruttelen tot de appel zacht is.
  • Haal van het vuur, stamp tot appelmoes en roer de achtergehouden appelblokjes door de appelmoes.

Nu gaan we de koeken maken;

  • Verwarm de oven voor op 180 graden (hetelucht). Zet een bakplaat met een vel bakpapier klaar.
  • Rol het deeg uit tot een dunne plak. Steek 10 rondjes van circa 10 cm doorsnee uit het deeg.
  • Leg 5 rondjes op de bakplaat. Verdeel hierover de appelvulling. Leg op elke een rondje deeg en druk voorzichtig aan. Druk de randjes extra vast met een vork.
  • Klop het halve ei met de melk los en bestrijk hiermee de koeken. Garneer met amandelschaafsel.
  • Bak de koeken in 25 minuten gaar in de voorverwarmde oven.

Bewaar deze gevulde koeken met appel op Pinterest!

Zin om dit gerecht te gaan maken? Bewaar dan deze foto op een van je Pinterest borden! Zo kun je het later gemakkelijk terugvinden en anderen inspireren met dit lekkere recept.

Appelkoeken

Ben je op zoek naar meer lekkere zoete inspiratie? Alle zoete recepten heb ik gemakkelijk voor je bij elkaar gezet en er staat al genoeg lekkers tussen!