Deze bananenbrood muffins met een vleugje koffie zijn zo lekker! Perfect bij je ontbijt, maar natuurlijk ook bij het koffie/thee momentje gedurende de dag. Of wat denk je van zo’n lekkere muffin in je lunchbox? Je kunt er werkelijk waar alle kanten mee op!
Bakken met koffie
Bakken met verse koffie is een heerlijke manier om een diepe, rijke koffiesmaak aan je gebakken producten toe te voegen.
Hier zijn enkele tips om koffie te gebruiken bij het bakken:
- Zet een sterke espresso en gebruik enkele eetlepels in je beslag. Je moet er wel rekening mee houden dat je beslag wat natter wordt hierdoor.
- Maal verse koffiebonen: Koop verse koffiebonen en maal deze net voordat je ze nodig hebt. Voeg de gemalen koffie toe aan het beslag.
- Maak een koffieglazuur: Maak een glazuur van poedersuiker en koffie. Dit glazuur kun je gebruiken om koekjes, cakes of andere gebakken producten mee te bedekken. Bijvoorbeeld zoals bij deze espresso tulband of kaneelbroodjes met koffie.
- Voeg koffie toe aan frosting: Voeg verse koffie toe aan frosting, zoals bijvoorbeeld botercrème. De koffiesmaak geeft de frosting een heerlijke twist.
- Maak koffie-ijs: Gebruik verse koffie om ijs mee te maken. Zoals dit koffie roomijs, zo lekker!
Koffie heeft een sterke smaak, gebruik er daarom niet te veel van bij het bakken. Een kleine hoeveelheid kan al genoeg zijn om de smaak van koffie te laten doorschemeren in je gebak.
In dit recept gebruik ik een echt goede espresso (vind ik dan). Lekkere koffie is voor mij sowieso elke dag in de ochtend belangrijk, maar ook als het onderdeel is van een recept. Ik zet deze met mijn Krups Intuition Preference+. Ik kan je verklappen; dit apparaat is wat mij betreft echt een geweldig goede keuze als je op zoek bent naar een nieuwe koffiemachine! Check vooral even de website om te zien hoe handig deze machine werkt met het touchscreen (en de vele opties die het heeft).
Bananenbrood muffins bakken in de airfryer
Natuurlijk kun je deze overheerlijke muffins ook bakken in je airfryer. Zoals je misschien wel weet: alles wat je in de oven bakt kun je ook in de airfryer bakken! Zorg alleen dat je een goed passende vorm gebruikt. Je kunt er bij muffins voor kiezen om siliconen muffinvormpjes te gebruiken, deze kun je zo in de bak van je airfryer zetten.
Bananenbrood muffins met een vleugje koffie
Ingrediënten
- 2 bananen
- 2 eieren
- 1 el honing
- 1.5 el sterke espresso
- 100 g havermout
- 1 tl bakpoeder
- 1 snufje zout
Garnering
- 1 el havermout
Instructies
- Verwarm de oven voor op 170 graden celcius (hetelucht). Zet een muffinvorm met papiertjes klaar.
- Doe de bananen en de eieren in de keukenmachine (of blender) en mix tot een gladde massa. Voeg de honing en koffie toe en mix er doorheen.
- Voeg havermout, bakpoeder en een snuf zout toe en mix tot de havermoutvlokken bijna fijn zijn.
- Verdeel het beslag over de muffinvormpjes en bestrooi met de havermout.
- Bak de muffins circa 20 minuten in het midden van de voorverwarmde oven, tot ze goudbruin en gaar zijn.
Airfyer
- Bak de muffins circa 14 minuten op 160 graden.
Bewaar deze bananenbrood muffins op Pinterest!
Zin om dit gerecht te gaan maken? Bewaar dan deze foto op een van je Pinterest borden! Zo kun je het later gemakkelijk terugvinden en anderen inspireren met dit lekkere recept.
Dit recept is geschreven voor een samenwerking.