Wanneer je in één keer een complete uitrusting voor je keuken wil kopen, dan is een goede pannenset verreweg de beste keuze. Een complete pannenset bestaat uit verschillende type pannen met verschillende formaten. Omdat er zo’n grote verscheidenheid aan pannensets is, zit er altijd wel eentje tussen die geschikt is voor jou. Ook handig: wanneer een set niet compleet genoeg is voor jouw keuken, kan je de set altijd uitbreiden met losse pannen. 

Warmtebronnen 

Als je van plan bent om een pannenset aan te schaffen, dan is het goed om te weten voor welke warmtebron de pannen geschikt moeten zijn. De meeste pannen zijn in ieder geval geschikt voor een gaskookplaat, maar houd altijd de specificaties in de gaten. Ook zijn er pannen die geschikt zijn voor inductie, halogeen, een open vlam en keramische kookplaten. Pannen zoals de braadpannen van Le Creuset kunnen ook gewoon in de oven; heerlijk voor stoof- of braadgerechten.

Hoe herken je een goede pan?

Een goede pan onderscheidt zich door een zeer egale warmteverdeling. Dit kan je testen met de bekende bloem-test: bedek de bodem van een pan met een egaal laagje bloem en plaats hem op een (gas)kookplaat. Een pan van lage kwaliteit zal duidelijk bruine kringen in de bloem laten zien. Een goede pan daarentegen zorgt voor een fijne en egale spreiding van de warmte. Dit zie je terug aan het laagje bloem: deze wordt over de hele bodem egaal bruin.

Praktische eigenschappen

Sommige pannensets zijn voorzien van koudgrepen (ook wel hittebestendige handgrepen genoemd). Deze blijven koel wanneer de pan in gebruik is. Puntje van aandacht: sommige pannen met koudgrepen kunnen ook in de oven. Dan is het goed om te weten dat in dat geval de koudgrepen wel degelijk warm kunnen worden. Pas dus goed op wanneer je de pan uit de oven haalt! Daarnaast zijn er innovatieve ontwerpen beschikbaar op de markt. Bijvoorbeeld een deksel die zo is gevormd dat condens terug de pan in kan druppelen. Zo heb je nooit meer last van een waterballet wanneer je de deksel van de pan tilt. Ook zijn glazen deksels erg handig en energiezuinig: je kan namelijk gewoon zien of je rijst al kookt zonder het deksel op te hoeven tillen. Zo gaat er dus geen warmte verloren!

In een notendop

Bij de aanschaf van een pannenset zijn er dus een aantal dingen waar je op kunt letten. Wat je nodig hebt, wat jouw persoonlijke smaak is en natuurlijk waar je de pannen voor gaat gebruiken. Het is handig om te kijken naar de afmetingen van pannen, de kwaliteit van pannen en of je waarde hecht aan eventuele extra eigenschappen zoals hittebestendige handgrepen, slimme deksels of pannen die compact op elkaar te stapelen zijn. Als je graag kookt én bakt, dan zijn bijvoorbeeld braadpannen die ovenbestendig zijn natuurlijk helemaal perfect!

Bewaar dit artikel op Pinterest!

Bewaar dit op 1 van je Pinterest borden zodat je het later nog eens terug kunt lezen.

pannenset

Dit artikel is een advertorial