Vandaag een overheerlijk recept, namelijk voor bademli kurabiye oftwewel: Turkse amandelkoekjes, met een laagje witte chocolade. Ze smaken precies zoals van de Turkse bakker en ze zijn lekker en ook nog eens makkelijk om te maken. Heerlijk bij een kopje thee!
Deze Turkse koekjes zijn lekker bros, de geroosterde amandelen en het laagje witte chocolade maken ze extra lekker. Ik koop zelf graag dit soort koekjes in de Turkse supermarkt waar we altijd heen gaan, eigenlijk kies ik altijd de variatie met chocolade er overheen/omheen. Dat vind ik het lekkerste bij deze koekjes.
Met onderstaand recept maak je circa 36 koekjes. Dit deeg is ook perfect om in te vriezen, zelf bak ik eigenlijk nooit 36 koekjes in 1 keer. Ik maak het deeg en vries vervolgens de helft in om op een later tijdstip te ontdooien en af te bakken. Net zo makkelijk!
Bademli Kurabiye
Ingrediënten
- 90 g poedersuiker
- 1 zakje vanillesuiker
- 250 g roomboter op kamertemperatuur
- 1 ei
- 0.5 zakje bakpoeder
- 350 g bloem
- 60 g amandelschaafsel
Decoratie
- 440 g witte chocolade
- 40 g pure chocolade
Instructies
- Verhit een koekenpan, zonder olie/boter, op middelhoog vuur en rooster hierin het amandelschaafsel goudbruin. Laat afkoelen.
- Doe poedersuiker, vanillesuiker, roomboter, ei, bakpoeder en bloem in een kom en kneed door tot je een samenhangend deeg hebt. Kneed dan het amandelschaafsel er doorheen.
- Vorm het deeg tot een bal, druk iets plat en pak in met folie. Laat circa 1 uur rusten in de koelkast.
- Verwarm de oven voor op 170 graden Celcius (hetelucht) en zet een bakplaat met een vel bakpapier klaar.
- Haal het deeg uit de koelkast en vorm balletjes ter grootte van een pingpongballetje. Circa 20 gram. Leg op de bakplaat (let op, je hebt wellicht 2 bakplaten nodig om alle koekjes af te bakken).
- Bak de koekjes in circa 15-20 minuten goudbruin en gaar. Ze zijn nog iets zacht als ze uit de oven komen. Laat ze compleet afkoelen.
Decoratie
- Smelt de witte en pure chocolade au-bain-marie. Zet een plank klaar, makkelijk is om hier aluminiumfolie op te leggen, dan kun je de koekjes straks gemakkelijk er vanaf halen.
- Haal de koekjes 1 voor 1 door de witte chocolade en leg ze op een plank.
- Doe de pure chocolade in een spuitzak (of gebruik een lepeltje) en maak lijntjes op de koekjes.
- Laat de koekjes uitharden in de koelkast. Verpak ze luchtdicht in een trommel.
Bewaar deze Bademli kurabiye op Pinterest!
Zin om dit gerecht te gaan maken? Bewaar dan deze foto op een van je Pinterest borden! Zo kun je het later gemakkelijk terugvinden en anderen inspireren met dit lekkere recept.
Ben je op zoek naar meer Turkse inspiratie? Ik heb alle Turkse recepten gemakkelijk voor je bij elkaar gezet en er staat genoeg lekkers tussen!