De champignonroomsaus is een super lekkere saus die het perfect doet bij verschillende gerechten! Een heerlijke veelzijdige saus die ik regelmatig op tafel zet. Lekker bij een (vega) schnitzel, biefstuk of pasta!

Het ding van dit soort sauzen vind ik altijd wel dat ze niet echt sexy op de foto zijn. Het is een beetje een saaie saus om te zien. Maar hij is wel echt zo ongelofelijk lekker!

Champignonroomsaus

Makkelijke champignonsaus

Heel eerlijk, deze saus maak je 2 keer volgens een recept en daarna schud je hem zo uit je mouw. Het is namelijk echt een makkelijke saus om zelf te maken. Maar het is wel zo’n gerechtje die alles nét even wat lekkerder maakt, het tilt jouw maaltijd net een niveautje hoger! Heerlijk ook om met de feestdagen op tafel te zetten, maar uiteraard ook op een standaard doordeweekse dag. Deze saus maak je echt binnen 15 minuten.

Slagroom of kookroom gebruiken in een saus?

Een veelgestelde vraag is of je slagroom of kookroom moet gebruiken in een saus. Heel eerlijk: het kan beide! Het is namelijk gewoon hetzelfde… alleen denken mensen dus dat kookroom speciaal is om te koken. Ik pak meestal het goedkoopste. Let er wel op dat als je slagroom gebruik, je wel de ongezoete en vloeibare variant pakt 😉 .

Champignonroomsaus

Ik gebruik in dit recept kastanje champignons, maar je kunt ook voor “gewone” champignons kiezen. Eventueel is een mix van verschillende paddenstoelen ook erg lekker! Let er dan bijvoorbeeld wel op dat als je kleine variaties gebruikt deze misschien iets korter moeten bakken.

Champignonroomsaus

Een heerlijke en veelzijdige saus
Voorbereiding5 minuten
Bereiding10 minuten
Totale tijd15 minuten
Porties: 2 porties

Ingrediënten

  • 1 el olijfolie
  • 1 ui
  • 1 teentje knoflook
  • 4 takjes tijm
  • 250 g kastanje champignons
  • 1.5 tl bloem
  • 100 ml kookroom
  • 0.5 groente bouillonblokje
  • 1 snuf peper

Instructies

  • Snipper de ui en snijd de knoflook fijn, ris de blaadjes van de takjes tijm.
  • Verhit de olijfolie in een koekenpan en fruit hierin de ui. Voeg na 2 minuten de knoflook en tijm toe en bak een minuutje mee.
  • Snijd de champignons in partjes/plakjes en voeg toe aan de pan. Bak 5 minuten mee terwijl je af en toe roert.
  • Voeg de bloem toe en bak even kort aan.
  • Schenk dan de kookroom erbij en verkruimel het bouillonblokje erboven. Laat even pruttelen zodat de saus wat indikt.
  • Breng op smaak met een flinke snuf peper.

Notities

Tip: vind je de saus iets te dik? Voeg dan wat extra room of water toe.

Bewaar deze champignonroomsaus op Pinterest!

Zin om dit gerecht te gaan maken? Bewaar dan deze foto op een van je Pinterest borden! Zo kun je het later gemakkelijk terugvinden en anderen inspireren met dit lekkere recept.

Champignonroomsaus