Een vraag die mij veel gesteld wordt is hoe doe je borstonderzoek? Het is voor veel mensen nog niet duidelijk hoe je nou precies je eigen borsten onderzoekt op eventuele tumoren of andere onregelmatigheden. In dit artikel laat ik je aan de hand van plaatjes zien hoe je een borstkanker zelfonderzoek doet, waar je verder nog op moet letten plus het verschil in gevoel van een tumor, lymfeklier of melkklier.

Maar liefst 1 op de 7 vrouwen krijgt helaas te maken met borstkanker. Lees dat nog maar eens, dan snap je meteen waarom het super belangrijk is om regelmatig zelf je borsten te controleren en ze echt te leren kennen. Want hoe sneller je erbij bent; hoe groter de overlevingskansen!

Mijn borstkanker traject – in het kort

Helaas hoor ik zelf bij 1 op de 7. Vorig jaar tijdens een zelfonderzoek (dat ik daarvoor al heel lang niet meer had gedaan), vond ik een knobbel. Ik heb het een aantal dagen weggeduwd in m’n hoofd maar het bleef aan me knagen. Op de maandag ging ik naar de huisarts (ik kon na bellen meteen die dag terecht), op de woensdag had ik een mammografie, echo én punctie en op donderdag hoorde ik al dat het borstkanker was. De week erna had ik een volledige scan en bleek het, gelukkig, niet uitgezaaid. Dus het was bij die ene tumor in m’n borst gebleven. Wel zaten er slechte cellen in m’n lymfeklieren in m’n oksel.

Er volgende een flink behandeltraject;

  • 8 rondes chemo, de TAC kuur; waarvan 4 keer de “rode duivel” Adriamycine (doxorubicine) en Cyclofosfamide om de 2 weken en toen nog 4 keer Docetaxel om de 3 weken (deze wordt soms ook 16 keer gegeven, maar dan krijg je hem elke week in een mindere dosis)
  • 4 weken rust om wat te herstellen
  • een operatie, borstbesparend omdat mijn tumor goed geslonken was. Plus een volledig okselkliertoilet (weghalen van alle lymfeklieren in 1 oksel) omdat daar helaas nog slechte cellen werden aangetroffen
  • 6 weken herstellen
  • 20 keer bestralen van borst en oksel, met een boost op de plek waar de tumor heeft gezeten. Dit gebeurde elke werkdag.
  • 7-10 jaar anti-hormoontherapie (elke dag een pil)

En dan heb ik in bovenstaande lijst alle scans, injecties, andere pillen en meer nog niet opgenomen…

De eerste chemo knalde mij compleet van m’n sokken en zo het ziekenhuis in met gigantische koorts en een ontsteking (die ze nooit hebben gevonden). Verder erg veel ziek geweest van de chemo’s, complete haaruitval, gevoelloze oksel/bovenarm, bewegingsbeperking door lymfe-cording (soort strakke strengen onder je huid) en pijn aan m’n borstwand door de bestralingen. Leuk is anders. Maar ik ben er nog en dat is toch echt het belangrijkste in dit hele verhaal.

Maar dit is precies waarom ik zo hamer op dat zelfonderzoek! Dit moet je echt maandelijks doen, zorg voor een vaste routine. Leer je borsten kennen en zo ook mogelijke afwijkingen snel herkennen.

hoe doe je zelfonderzoek borsten
Hoe je borst er vanbinnen uit kan zien

Hoe doe je een borstonderzoek

Hieronder zie je een afbeelding, hierop zie je goed waar je specifiek moet voelen. Gebruik 3 vingers (wijsvinger, middelvinger, ringvinger) en maak ronddraaiende bewegingen. Voel beide borsten, een stukje boven je borsten (waar de lymfeklieren zitten) en je oksels.

Doe dit maandelijks, bij voorkeur enkele dagen na je menstruatie. Als je het maandelijks doet leer je namelijk echt je borsten kennen. Het kan namelijk best zo zijn dat je een opgezette lymfeklier hebt, of een andere onregelmatigheid die er altijd zit. Als jij dat weet, en hoe die dan precies voelt, dan weet je ook meteen als er wél iets veranderd.

Bij elke twijfel, al is het ook maar een piepklein beetje: ga naar je huisarts!

hoe doe je borstonderzoek

Tumor, lymfeklier of melkklier?

Een tumor, lymfeklier of melkklier… je zal geheid van allemaal schrikken. Maar ze voelen wel echt anders. Op het plaatje hieronder wat meer duidelijkheid.

Over het algemeen:

  • Tumor: is hard en zit op een vaste plek, plus kan elke vorm hebben.
  • Lymfeklier: voelt als een zachte boon
  • Melkklier: voelt als een zachte erwt

Bij elke twijfel, al is het ook maar een piepklein beetje: ga naar je huisarts!

tumor, lymfeklier of melkklier

Symptomen van borstkanker

Buiten de tumor zijn er nog andere symptomen van borstkanker waar je ook zeker op moet letten. Dus neem ook even de tijd, voor of na je zelfonderzoek, of gewoon elke keer als je gaat douchen om even naar je borsten te kijken. Maar echt kijken. Dus ga voor de spiegel staan en bekijk ze goed. Want het hoeft namelijk niet zo te zijn dat jij een tumor voelt, het kan bijvoorbeeld ook een ander signaal zijn.

Op onderstaande afbeelding staat tussen mammografieën, maar dat geldt natuurlijk ook tussen zelfonderzoek. Eigenlijk dus altijd.

Want ook al krijg jij regelmatig een mammografie, dan nog moet je zeker zelfonderzoek doen!

Bij elke twijfel, al is het ook maar een piepklein beetje: ga naar je huisarts!

symptomen borstkanker

Bij twijfel altijd naar de huisarts

Ik blijf het herhalen: ga bij twijfel altijd naar de huisarts. Plus, kan de huisarts jouw twijfel niet wegnemen, dan mag je echt aandringen op een echo of mammografie!

De overlevingskans bij borstkanker is namelijk heel erg groot hoe vroeger je er bij bent!

Hoe doe je een borstonderzoek? Bewaar het op Pinterest!

Bewaar dit op 1 van je Pinterest borden zodat je het er eventueel maandelijks bij kunt pakken.

hoe doe je een borstonderzoek