Deze chocolade schelp koekjes (oftewel deniz kabuğu kurabiye) zijn overheerlijke Turkse koekjes met een goede chocolade smaak en pistachenootjes. Heerlijk bros, zoals je ze koopt bij de Turkse bakker. Perfect met een kopje thee of koffie.
Heel eerlijk, de koekjes van de Turkse bakker vind ik zo lekker! Dat brosse, zo bros dat je er eigenlijk echt een kopje thee bij wil drinken, en dan vooral altijd de variaties met chocolade. Daarom deel ik graag mijn favoriete recepten! Ik deelde al eerder deze amandelkoekjes met witte chocolade en vandaag komen daar de chocolade schelp koekjes bij! Mijn tip: maak ze beide… wedden dat ze op zijn voor je het in de gaten hebt?!


Met onderstaand recept maak je circa 40 koekjes. Dit deeg is ook perfect om in te vriezen, zelf bak ik eigenlijk nooit 40 koekjes in 1 keer. Ik maak het deeg en vries vervolgens de helft in om op een later tijdstip te ontdooien en af te bakken. Net zo makkelijk!
Chocolade schelp koekjes
Ingrediënten
- 90 g poedersuiker
- 250 g roomboter
- 1 ei
- 0.5 zakje bakpoeder
- 1 zakje vanillesuiker
- 350 g bloem
- 2 el cacao
Decoratie
- 25 g pistache nootjes
- 150 g pure chocolade
Instructies
- Doe poedersuiker, vanillesuiker, roomboter, ei, bakpoeder, bloem en cacao in een kom en kneed door tot je een samenhangend deeg hebt.
- Vorm het deeg tot een bal, druk iets plat en pak in met folie. Laat circa 1 uur rusten in de koelkast.
- Verwarm de oven voor op 170 graden Celcius (hetelucht) en zet een bakplaat met een vel bakpapier klaar.
- Haal het deeg uit de koelkast en vorm balletjes ter grootte van een pingpongballetje, druk iets plat in de palm van je handen en leg op de bakplaat. Gebruik een glaasje om er 4 streepjes in te drukken. (let op, je hebt wellicht 2 bakplaten nodig om alle koekjes af te bakken).
- Bak de koekjes in circa 15-20 minuten goudbruin en gaar. Ze zijn nog iets zacht als ze uit de oven komen. Laat ze compleet afkoelen.
Decoratie
- Hak de pistache nootjes super fijn (met de hand of in een keukenmachine).
- Smelt de chocolade au-bain-marie.
- Dip de koekjes in de chocolade, leg terug op het bakpapier en bestrooi met het pistache kruim.
Bewaar deze chocolade schelp koekjes op Pinterest!
Zin om dit gerecht te gaan maken? Bewaar dan deze foto op een van je Pinterest borden! Zo kun je het later gemakkelijk terugvinden en anderen inspireren met dit lekkere recept.

Ben je op zoek naar meer Turkse inspiratie? Ik heb alle Turkse recepten gemakkelijk voor je bij elkaar gezet en er staat genoeg lekkers tussen!