Een vraag die mij vaak gesteld wordt omtrent de lunch is: “is een salade gezonder dan brood?”. In onderstaand artikel maak ik een mooie vergelijking tussen brood en een salade, waarbij (verrassing) de salade zeker een gezondere optie is! Voor de salade koos ik een recept van mijn website, voor het brood koos ik een standaard broodtrommeltje van een ex-collega.

Is brood ongezond?

Wat je je dan meteen gaat afvragen is of brood dan ongezond is? Want als een salade gezond is in vergelijking tot de boterham, maakt dat dan de boterham niet ongezond? Nee! Er is zeker niks mis met een lekkere, bij voorkeur volkoren, boterham op z’n tijd.

Sowieso geloof ik persoonlijk niet echt in gezond en ongezond eten, ik denk meer in voedzaam en minder voedzaam. Het gaat mij er meer om dat je je bewust wordt van het verschil tussen beide opties.

salade gezonder dan brood

Ik maakte een vergelijking tussen deze 2 lunches:

 1. 3 x volkoren boterham met boter, waarvan 2 met kaas en 1 met Nutella.
 2. Een salade met kool en krokante kip.

Zoals je meteen al in bovenstaande afbeelding ziet liggen het aantal calorieën nogal uit elkaar! Op de volgende afbeeldingen zie je het verschil in eiwitten, koolhydraten en vetten.

Als ik deze twee naast elkaar zet dan zou ik dus zeker zeggen dat de salade gezonder is dan de boterhammen lunch. De eiwitten zijn ongeveer vergelijkbaar, de koolhydraten zijn de helft bij de salade en de vetten minder dan 1/3 bij de salade. De calorieën zijn ook stukken lager.

Dus op het moment dat jij gezonder wilt eten, of wellicht wat gewicht kwijt wil raken dan is het zeker beter om te kiezen voor een goed vullende salade.

De lunch voor extra groenten

Het is helaas zo dat nog steeds 75% van de Nederlanders met grote regelmaat te weinig groenten eet. Behoor jij tot die groep? Dan is het ook een goed idee om te kiezen voor een salade als lunch, of wellicht een andere maaltijd. De lunch is namelijk echt een ideaal eetmoment om wat extra groenten aan toe te voegen!

Zelf als je wel kiest voor een boterham lunch; neem dan 1 boterham minder mee en vervang die door bijvoorbeeld een rauwkost salade. Dat kan al zo simpel zijn als komkommer, radijsjes, tomaat met wat olijfolie en citroensap.

lunchen zonder boterham optin

  De uitzonderingen op de regel

  Natuurlijk zijn er ook altijd uitzonderingen op de regel waarbij een salade wellicht geen betere optie is. Het is natuurlijk afhankelijk ook van waarmee jij je boterham belegt en wat je dan zoal in je salade stopt.

  Bewaar dit artikel op Pinterest!

  Bewaar dit op 1 van je Pinterest borden zodat je het later nog eens terug kunt lezen.

  salade gezonder dan brood