Stel je eens voor dat je (meeneem) lunch niet alleen voedzaam en smakelijk is, maar dat het ook een soort kleurrijk kunstwerkje is. Dit is precies wat de Bento box is; een Japanse culinaire traditie die de wereld heeft veroverd. Toen ik net begon met lunchen zonder boterham vroeg ik me af ‘wat is een Bento box?’, nou daar geef ik je graag uitgebreid antwoord op!

Wat is een Bento box?

De Bento box is een Japanse lunchbox die veel meer is dan alleen een manier om je lunchmaaltijd mee te nemen. Traditioneel bestaat een Bento uit een assortiment van kleine porties, vaak bestaande uit rijst, vis, vlees, groenten en ingemaakte gerechten, keurig gerangschikt in compartimenten/vakjes. Elke Bento box is een uniek kunstwerk dat de persoonlijke smaak en creativiteit van de maker weerspiegelt. Een Bento box is eigenlijk hetzelfde als een vakjeslunchbox.

Moderne toepassingen

Hoewel Bento oorspronkelijk bedoeld was als een draagbare lunch voor school of werk, heeft het in de moderne wereld verschillende toepassingen gevonden. Mensen over de hele wereld omarmen deze prachtige lunchboxen als een manier om gezonder te eten en om eventueel ook hun culinaire creativiteit te uiten.

Met de groeiende nadruk op gezonde voeding, is de Bento box een uitstekende keuze om portiegrootte te beheersen en gevarieerd te eten. Het dwingt je om na te denken over de voedingswaarde van elk onderdeel van je lunch en moedigt aan tot het opnemen van een breed scala aan voedingsmiddelen, van groenten tot eiwitten en granen. Persoonlijk ben ik echt groot fan van deze manier van lunchen!

Italiaanse en Zweedse lunchbox

Gezondheid in een Bento box

Een van de grootste voordelen van Bento is dat het je aanspoort om meer groenten en verse ingrediënten te eten. Je kiest makkelijker en sneller voor gezonde producten. Deze kleurrijke maaltijden zitten boordevol vitamines, mineralen en vezels, wat essentieel is voor een optimale gezondheid. Door de veelzijdigheid van Bento kun je experimenteren met verschillende smaken en texturen, waardoor gezond ook echt niet saai wordt.

Daarnaast vind ik zelf echt een groot voordeel dat je allemaal verschillende componenten hebt. Bijna als een soort tapas! Je pakt een beetje hier, dan een hapje daar en dan nog een stukje daar. Heel anders dan een salade of broodje.

Een Leuke Eetervaring

Een Bento box bereiden is als kunst maken met eten. Het stelt je in staat om je creativiteit de vrije loop te laten en je lunch om te toveren tot een visueel feest. De kleurrijke ingrediënten, zorgvuldig gerangschikt in de compartimenten, zijn een lust voor het oog en maken van elke maaltijd een plezierige ervaring. Er zijn zelfs veel mensen die het tot een kunst hebben gemaakt door dieren te vormen van bijvoorbeeld rijst.

Daarnaast is Bento ook een geweldige manier om kinderen enthousiast te maken over gezond eten. Het is als een schatkist vol lekkere verrassingen die ze graag willen ontdekken.

Heb jij al een vakjeslunchbox?

De Bento box biedt niet alleen een gezonde eetervaring, maar voegt ook meteen een dosis plezier en creativiteit toe aan je lunch. Het stelt je in staat om bewust te eten en te genieten van een gevarieerde maaltijd tussen de middag. Dus waarom niet een beetje Japanse inspiratie toevoegen aan je lunch en de betovering van Bento ontdekken? Geef het een kans en laat je innerlijke culinaire artiest los!

Er staan al een aantal heerlijke recepten online, zoals:

lunchen zonder boterham optin

    Wat is een Bento box? Bewaar dit artikel op Pinterest!

    Bewaar dit op 1 van je  Pinterest borden zodat je het later nog eens terug kunt lezen.

    wat is een Bento box