De airfryer is de ultieme keukenhulp geworden voor velen, en het is geen wonder waarom. Deze handige keukenapparaten maken het mogelijk om heerlijke gerechten te bereiden met minder olie/vet en in minder tijd. Ideaal dus! Een vraag die wel erg vaak gesteld wordt is hoe weet ik welke bakvormen voor de airfryer geschikt zijn? Daar ga ik je antwoord op geven in deze blog!

Als je de trotse eigenaar bent van een airfryer, dan weet je vast al hoe veelzijdig dit apparaat kan zijn. Maar wist je dat het gebruik van bakvormen in de airfryer de mogelijkheden nog verder kan uitbreiden? In deze blogpost gaan we dieper in op waarom je bakvormen zou moeten gebruiken en welke geschikt zijn voor je airfryer.

Waarom bakvormen gebruiken in de airfryer?

Het gebruik van vormen en ovenschalen in je airfryer kan tal van voordelen bieden, maar de twee belangrijkste zijn wel:

 1. Makkelijker schoon te maken: Bakvormen voorkomen dat voedsel direct in het mandje valt, waardoor je airfryer schoner blijft. Dit betekent minder schoonmaakwerk voor jou! En het voordeel is ook nog eens: die bakvorm kan over het algemeen gewoon zo de vaatwasser in.
 2. Meer mogelijkheden: Met bakvormen kun je een breder scala aan gerechten bereiden, zoals quiches, taarten, muffins en zelfs ovenschotels, die anders lastig in het mandje van de airfryer passen. Want gewoon een taartje bakken zo in het mandje gaat natuurlijk niet lukken.

Airfryer recepten

Ik stuur je een e-book met mijn favoriete airfryer recepten!

Daarnaast blijf je op de hoogte van nieuwtjes, recepten en meer!

  Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

  Geschikte bakvormen

  Niet elke bakvorm is geschikt voor de airfryer, maar er zijn opties die perfect werken. Eigenlijk moet je vooral 2 dingen onthouden: 1. Wat in je oven kan kan ook in de airfryer. 2. Het moet in het mandje van je airfryer passen! Dus meet zeker even de binnenmaat op en dan weet je of de bakvorm gaat passen.

  1. Siliconen bakvormen: Deze zijn flexibel, hittebestendig en gemakkelijk schoon te maken. Ze zijn ideaal voor het maken van muffins, cupcakes en kleine taarten.
  2. Metalen bakvormen: Metalen bakvormen kunnen ook in de airfryer worden gebruikt, maar zorg ervoor dat ze niet te groot zijn. Kies voor anti-aanbakvarianten want die zijn lekker makkelijk schoon te maken.
  3. Hittebestendig glas: Ovenschalen en kleine bakvormen van hittebestendig glas kunnen in de airfryer worden gebruikt. Ze zijn perfect voor het bereiden van ovenschotels en zelfs lasagne.
  4. Porseleinen bakvormen: Ook porseleinen bakvormen (zoals op de foto hierboven) kun je perfect gebruiken in de airfryer.
  5. Airfryer-specifieke accessoires: Sommige fabrikanten bieden speciale bakvormen en accessoires die zijn ontworpen voor hun airfryermodellen. Deze passen perfect in jouw airfryer!

  Bij het gebruik van bakvormen, is het essentieel om de instructies van de fabrikant te volgen en de temperatuur en tijd aan te passen aan het recept. Houd er ook rekening mee dat elke airfryer anders is, precies zoals elke oven ook anders is. Baktijden en graden kunnen nou eenmaal verschillen.

  Kortom, bakvormen kunnen je airfryerervaring naar een hoger niveau tillen. Ze bieden meer veelzijdigheid en maken het mogelijk om een breder scala aan gerechten te bereiden, van zoet tot hartig. Dus, waar wacht je nog op? Experimenteer met verschillende bakvormen in je airfryer en ontdek nieuwe culinaire mogelijkheden die deze handige keukenhulp te bieden heeft!

  Deze bakvormen raad ik aan!

  Omdat ik vaak de vraag krijg; welke bakvormen gebruik jij? Of; waar heb je die bakvorm gekocht? Heb ik hieronder een lijstje gemaakt met tips voor geschikte airfryer bakvormen, ovenschalen en meer! Bedenk welke gerechten je zou willen maken en kies aan de hand daarvan de geschikte schaal/vorm uit! Op de foto’s hierboven zie je een selectie van mijn springvormen, cakevormen en porseleinen schalen.

  Ik heb hieronder gelinkt naar verschillende producten die ik online kon vinden. Uiteraard kun je ook zelf op zoek gaan in verschillende winkels, denk aan: HEMA, Action en Blokker. Vergeet ook zeker niet de kringloop! Daar vind je. met grote regelmaat mooie schaaltjes voor een klein prijsje.

  Cake en taartjes

  Siliconen vormpjes

  Ovenschaaltjes

  Airfryer bakpapier

  Tegenwoordig kom je het ook steeds vaker tegen: speciale bakpapier cups voor de airfryer. Handig om je airfryer schoon te houden! Maar vooral erg praktisch als je bijvoorbeeld iets van bladerdeeg wil bakken in de airfryer. Zelf knip ik altijd normaal bakpapier op maat, maar met dit soort speciale cups is het wel erg makkelijk!

  Bewaar dit artikel op Pinterest!

  Vind je dit nu een super handig artikel? Wil je het later nog eens terug lezen of ook anderen inspireren? Bewaar het dan op Pinterest!

  Bakvormen airfryer

  Er staan affiliate links in dit artikel