In deze blog het super simpele, maar uiteraard erg lekkere, recept voor aardappeltortilla uit de airfryer. Een heerlijk bijgerecht! Perfect met groenten en eventueel nog een stukje vlees/vis/vega ernaast. Of eet het zoals ze in Spanje doen! Weer eens wat anders dan een gekookte aardappel!
Officieel moet je altijd eerst de aardappelschijfjes bakken in de olie, maar die stap sla ik over. Niet alleen is het daardoor sneller klaar, het gerecht wordt er ook een tikkeltje gezonder van. Aangezien we de aardappels niet eerst frituren.
Wat is een aardappeltortilla?
Een aardappeltortilla, ook wel bekend als “tortilla de patatas” in het Spaans, is een klassiek gerecht uit de Spaanse keuken. Het is een eenvoudige, doch smaakvolle omelet gemaakt van dun gesneden aardappelen en eieren. Om deze heerlijke lekkernij te bereiden, worden de aardappelen eerst in dunne plakjes gesneden en dan gebakken in olie tot ze zacht en licht goudbruin zijn. Vervolgens worden de gebakken aardappelen vermengd met losgeklopte eieren en op laag vuur gebakken totdat de omelet stevig is, meestal met een goudbruine korst aan de onderkant. De aardappeltortilla kan op zichzelf worden genoten, in dunne plakjes gesneden als tapas, of als vulling voor broodjes. Het is een geliefd gerecht vanwege zijn eenvoud en heerlijke smaak en wordt vaak geserveerd in Spanje en andere delen van de wereld.
In dit recept laat ik je zien hoe je dit super gemakkelijk in de airfryer maakt. Nóg makkelijker en sneller dus!
Voorgegaarde aardappelschijfjes & oven
In dit recept maak ik gebruik van voorgtgaarde aardappelschijfjes. Geen rauwe aardappels dus die in plakjes worden gesneden. Maar de kant-en-klare variant in zakken uit de supermarkt.
Mocht je willen dan kun je natuurlijk de aardappeltortilla ook in de oven bakken. Het is wat anders als de traditionele manier van tortilla maken, maar daarom zeer zeker niet minder lekker! In onderstaand recept geef ik je ook de graden en tijden als je het in de oven gaat bakken.
Aardappeltortilla uit de aifryer
Ingrediënten
- 2 eieren
- 1 tl oregano
- 1 snuf zout en peper
- 200 g aardappelschijfjes
- 1 tl olijfolie
- 30 g geraspte kaas
Instructies
- Klop de eieren met de oregano en een snuf zout en peper los in een hoge maatbeker.
- Voeg de aardappelschijfjes toe en meng goed door elkaar.
- Vet 2 ronde vormpjes in met wat olijfolie. Verdeel de aardappelschijfjes hier overheen.
- Garneer met de geraspte kaas.
- Bak de aardappeltortilla's in circa 15 minuten op 160 graden goudbruin en gaar.
Oven
- Verwarm de oven voor op 180 graden. Bak de tortilla's in circa 20 minuten goudbruin en gaar.
Bewaar deze aardappeltortilla uit de airfryer op Pinterest!
Zin om dit gerecht te gaan maken? Bewaar dan deze foto op een van je Pinterest borden! Zo kun je het later gemakkelijk terugvinden en anderen inspireren met dit lekkere recept.
Ben je op zoek naar meer diner inspiratie? Alle diner recepten heb ik gemakkelijk voor je bij elkaar gezet en er staat al genoeg lekkers tussen!
Lekker