Een zoet turks gerechtje: helva met hazelnoten. In dit artikel deel ik met je hoe je gemakkelijk zelf helva (of halva) kunt maken. Een heerlijke lekkernij die perfect smaakt bij een kopje koffie of thee.

Wat is helva of halva?

Turkse helva, ook bekend als “halva,” is een verrukkelijk dessert dat diepgeworteld is in de culinaire tradities van Turkije en vele andere landen in het Midden-Oosten. Deze heerlijke lekkernij heeft een rijke geschiedenis die teruggaat tot duizenden jaren geleden. Het basisrecept voor Turkse helva bestaat uit eenvoudige ingrediënten, maar de ware magie zit in de bereidingswijze en het toevoegen van smaakmakers zoals gemalen noten, vanille of cacao voor een chocoladesmaak. Het resultaat is een zoete, zacht korrelige lekkernij die zowel warm als koud geserveerd kan worden en vaak wordt genoten bij speciale gelegenheden.

Turkse helva met hazelnoten
Turkse helva met hazelnoten
Turkse helva met hazelnoten

Persoonlijk wil ik je aanraden om de helva warm/lauwwarm te eten, dat vind ik echt het lekkerste. Dus eigenlijk als je hem gemaakt hebt: meteen opeten. Uiteraard kan koud ook! Dus bewaren (goed luchtdicht) is geen probleem.

Wil je zien hoe ik dit recept maak? Op mijn instagram zie je stap voor stap hoe je zelf helva kunt maken!

Helva met hazelnoten

Een heerlijke Turkse lekkernij
Voorbereiding5 minuten
Bereiding20 minuten
Totale tijd25 minuten
Porties: 7 porties

Ingrediënten

  • 100 ml water
  • 100 ml melk
  • 60 g suiker
  • 50 g roomboter
  • 50 ml olie
  • 100 g bloem
  • 30 g hazelnoten

Instructies

  • Doe de melk, water en suiker samen in een steelpannetje. Verwarm zachtjes zodat de suiker oplost in het mengsel.
  • Smelt de roomboter in een koekenpan samen met de olie.
  • Voeg de bloem toe en roer en goed doorheen. Bak dit circa 7 minuten terwijl je regelmatig roert.
  • Hak de hazelnoten fijn invoeg toe aan het bloemmengsel. Schep er goed doorheen en bak nog eens 5 minuten.
  • Voeg dan het, warme, melkmengsel toe (voorzichtig, dit kan spetteren) en roer goed door. Bak ook dit nog eens circa 5 minuten.
  • Doe de helva over in een kommetje en gebruik een ijslepel om er bollen van te scheppen.

Bewaar deze helva met hazelnoten op Pinterest!

Zin om dit gerecht te gaan maken? Bewaar dan deze foto op een van je Pinterest borden! Zo kun je het later gemakkelijk terugvinden en anderen inspireren met dit lekkere recept.

Turkse helva met hazelnoten

Ben je op zoek naar meer Turkse inspiratie? Ik heb alle Turkse recepten gemakkelijk voor je bij elkaar gezet en er staat genoeg lekkers tussen!