Deze koude schotel met rundvlees is een typisch Limburgs recept. Dat is overigens ook hoe ik het ken; van mijn oma (die in Limburg woonde). Ze maakte het alleen voor speciale gelegenheden en ik kan denk ik op 1 hand tellen hoe vaak ik het gehad heb. Maar wat ik wel weet is dat ik het altijd zo super lekker vond!

Dus het was tijd om ook zelf aan de slag te gaan met dit lekkere recept. Laat ik je vertellen: hij is gelukt! Mijn moeder heeft mee gegeten en hij is goedgekeurd. Het mocht alleen nog wat kleiner gesneden worden, maar dat is een klein puntje van verbetering. Dus ik geef je in het recept hieronder die iets kleinere afmetingen van de aardappelblokjes.

Limburgse koude schotel met rundvlees

Hoe lang van te voren kun je koude schotel maken?

Dit is zo’n gerecht dat je echt van te voren klaar wil hebben, want het kost best wel wat tijd. Maar hoe lang vaste voren kun je aan de slag? Hoe lang blijft koude schotel goed? Sowieso is koude schotel de tweede dag echt het lekkerste, dan hebben de smaken even kunnen intrekken. Maar wil je hem langer bewaren, dan kan dat 3 a 4 dagen. Wel heel goed afdekken en bewaren in de koelkast!

Mijn tip zou wel zijn: maak de koude schotel en bewaar het goed afgedekt in een bak. Het echte opdienen op een schotel en “afsmeren” en decoreren zou ik pas op de dag van eten doen.

Limburgse koude schotel met rundvlees

Waarmee kun je koude schotel decoreren?

Een koude schotel wordt al vanaf vroeger versierd met de ingrediënten die erin zitten, eventueel aangevuld met extra rauwkost, zalm en/of (gevulde)eitjes. Je kunt er eigenlijk niet snel iets verkeerd aan doen, maak het zo mooi en uitgebreid als je zelf wil!

Zo koos ik voor witte asperges, gekookt ei, plakjes augurk, tomaatjes en frisse ijsbergsla.

Koude schotel serveren met de feestdagen

Wat mij betreft is koude schotel echt perfect om te serveren met de feestdagen! Als bijgerecht bij het diner maar bijvoorbeeld ook als onderdeel van een tafel vol lekker eten, of wat denk je van bij de lunch?! Door hem extra mooi op te maken, of zoals ik het doe in de vorm van een krans, is het al meteen extra feestelijk!

Limburgse koude schotel met rundvlees

Koude schotel met rundvlees

Heerlijk, net als vroeger
Voorbereiding1 uur
Bereiding3 uur
Totale tijd4 uur
Porties: 8 personen

Ingrediënten

  • 1.5 liter water
  • 1 runder bouillonblokje
  • 550 g rund soepvlees
  • 1 kg vastkokende aardappelen
  • 1 winterpeen
  • 300 g zilveruitjes uit glas
  • 450 g augurken uit glas
  • 1 appel
  • 600 g sperziebonen uit blik/glas
  • 140 g witte asperges uit glas
  • 3 eieren
  • 15 cherry tomaatjes
  • 10 el mayonaise
  • 0.5 krop ijsbergsla

Instructies

  • Breng in. een ruime pan het water aan de kook en los het bouillonblokje erin op. Kook het soepvlees in circa 2 uur helemaal zacht.
  • Haal het vlees uit de pan en gebruik 2 vorken om het vlees uit elkaar te trekken. Dit kan eventueel ook met je handen als het iets is afgekoeld.
  • Schil ondertussen de aardappelen en snijd in kleine blokjes van circa 1 centimeter. Schil de winterpeen en snijd ook deze in kleine blokjes. Kook beide in circa 12 minuten beetgaar. Giet af en laat goed uitwasemen.
  • Doe het rundvlees, de aardappelen en de wortel samen in een grote schaal.
  • Snijd de zilveruitjes grof en de augurken (bewaar 2/3 augurken voor de decoratie) in stukjes. Snijd de appel in kleine stukjes. Laat de sperziebonen uitlekken. Voeg toe aan de schaal.
  • Voeg 5 el mayonaise toe en 1,5 el van het augurkenvocht. Schep alles om en breng op smaak met een snuf zout en peper.
  • Kook de eieren gaar en laat compleet afkoelen, snijd in plakjes. Snijd de augurken in plakjes en de cherrytomaten doormidden.
  • Verdeel de ijsbergsla over een grote schaal met daarop de koude schotel en druk iets aan met je handen (of lepel). Besmeer met de overige mayonaise. Garneer met de plakjes ei, augurk, tomaatjes en witte asperges.

Bewaar deze koude schotel met rundvlees op Pinterest!

Zin om dit gerecht te gaan maken? Bewaar dan deze foto op een van je Pinterest borden! Zo kun je het later gemakkelijk terugvinden en anderen inspireren met dit lekkere recept.

Limburgse koude schotel met rundvlees