Heb jij een paar fantastische recepten die je graag aan mensen wilt serveren, maar heb je geen zin of geen middelen om een restaurant op te zetten? Denk dan eens aan het opstarten van een foodtruck. Dit concept is in de afgelopen jaren enorm populair geworden en biedt je de kans om jouw favoriete recepten aan te bieden op de plekken die jij wilt, verspreid door het hele land. De opzet ervan kost tijd en geld, dus het is belangrijk om een overzichtelijk stappenplan te volgen. Van het schrijven van een bedrijfsplan tot de aanschaf van een ijsblokjesmachine horeca; deze stappen brengen je dichter bij de opzet van jouw eigen foodtruck.

Beginnen bij het begin

Elk bedrijf start hetzelfde: het schrijven van een bedrijfsplan. Hier neem je de volgende onderdelen in op; Je begint met het beschrijven van jouw idee. Beschrijf exact wat je wilt gaan doen, wat je doelen zijn en hoe je dit gaat aanpakken. Daarna beschrijf je jezelf: je contactgegevens, je sterke punten, wat je ambities zijn en waarom jouw sterke punten helpen in het opzetten van dit bedrijf. Vervolgens schrijf je alle belangrijke punten van het bedrijf op. Denk hierbij aan de naam van je bedrijf, het adres, de gekozen rechtsvorm en de inschrijving bij de KVK. Ook beschrijf je hier hoe je de financiële administratie gaat aanpakken. De volgende stap is het beschrijven van het marketingplan, waarna je aan de slag gaat met het financiële plan. Daarna is het bedrijfsplan af en heb je een waardevol document waarmee je je food truck business succesvol kan starten.

Regel de juiste vergunningen en verzekeringen

Nadat je een bedrijfsplan opgesteld hebt, is het tijd om te kijken naar de vergunningen en verzekeringen die je nodig hebt. Omdat je voedsel verkoopt, zul je een aantal vergunningen nodig hebben omtrent de verkoop van maaltijden. Een aantal daarvan zijn de Hygiënecode of HACCP. Wil je ook drank kunnen verkopen vanuit je foodtruck? Dan zul je ook andere vergunningen nodig hebben. Verder heb je, afhankelijk van de plaats waar je gaat staan, ook een standplaatsvergunning nodig. Deze kun je aanvragen bij de gemeente. Verzekeringen zijn ook nodig wanneer je een foodtruck begint. Natuurlijk om de wagen zelf te verzekeren tegen schade, maar ook de inboedel. Daarnaast is het aan te raden om een rechtsbijstandverzekering af te sluiten. Mocht er wat gebeuren, ben jij beschermd tegen hoog oplopende kosten. 

Koop de benodigde inventaris

Je bent nu erg dichtbij; je kunt al bijna beginnen met het starten van de foodtruck. Nu is het tijd om de inventaris aan te schaffen. Koop hiervoor alle benodigde apparatuur, zoals een ijsblokjesmachine, of een inductiekookplaat die je los mee kunt nemen. Daarnaast heb je natuurlijk ook ingrediënten nodig. Begin met een paar recepten die je kunt maken, zodat je geen enorme kosten hoeft te maken voor ingrediënten. Wanneer de foodtruck beter gaat lopen, kun je jouw aanbod steeds verder uitbreiden.


Dit is een advertorial