Gluten, je komt het woord tegenwoordig overal tegen – van restaurantmenu’s tot op de verpakkingen in de supermarkt. Maar wat zijn die gluten nou eigenlijk? En waarom lijkt het alsof iedereen er iets over te zeggen heeft en ze vermijdt? In dit artikel duiken we er dieper op in. 

Wat zijn gluten?

Gluten is een eiwitcombinatie die voornamelijk in granen zoals tarwe, rogge, gerst, spelt en khorasantarwe (ook bekend als kamut) voorkomt. Dit eiwit speelt een rol in de textuur van brood en gebak: het zorgt namelijk voor elasticiteit en stevigheid. Wanneer je deeg kneedt, vormen de gluten als het ware een netwerk dat gasbelletjes vasthoudt, waardoor je brood lekker luchtig wordt. Kortom, gluten zijn de basis van je favoriete croissantje of volkorenbrood!

Coeliakie

Voor sommige mensen zijn gluten helaas niet zo onschuldig. Zij lijden aan coeliakie, een auto-immuunziekte waarbij het lichaam heftig reageert op gluten. Dit kan leiden tot serieuze gezondheidsproblemen, zoals maag-darmklachten en zelfs groeistoornissen bij kinderen. Voor hen is een strikt glutenvrij dieet geen keuze, maar echt een noodzaak.

Glutenvrij brood

Glutensensitiviteit

Dan hebben we nog de groep mensen die geen coeliakie heeft, maar wel klachten ervaart na het eten van gluten. Dit staat bekend als ‘niet-coeliakie glutensensitiviteit’ (NCGS). De wetenschap staat nog in de kinderschoenen als het gaat om NCGS, en er is veel onduidelijkheid over de oorzaken en hoeveel gluten iemand met NCGS kan verdragen.

De ‘glutenvrije’ hype

Een tijdlang leek het alsof glutenvrij eten de oplossing was voor allerlei kwalen, zonder dat daar eigenlijk echt het wetenschappelijk bewijs voor was. Deze trend leidde tot een explosie aan producten (zoals brood zonder gluten) op de markt. Maar let op: glutenvrij is niet per definitie gezonder voor mensen zonder glutenintolerantie of -sensitiviteit. Sterker nog, sommige glutenvrije producten bevatten meer suikers, vetten en minder voedingsvezels, vitamines en mineralen dan hun glutenbevattende tegenhangers.

Conclusie

Gluten spelen een belangrijke rol in veel voedingsmiddelen en zijn belangrijk voor de structuur van bijvoorbeeld brood. Voor mensen met coeliakie of NCGS is het vermijden van gluten belangrijk voor hun gezondheid. Maar voor iedereen geldt: een gevarieerd en evenwichtig dieet is key. Dus, tenzij je medische redenen hebt om gluten te vermijden, is er geen reden om deze eiwitten uit je dieet te schrappen. Ga dus vooral genieten van een lekkere boterham!


Dit is een advertorial