Deze Turkse spiraalkoekjes met chocolade en hazelnoten (ook wel Sarmal kurabiye genaamd) zijn echt onwijs lekker! Een heerlijk bros koekje die helmaal af is door het laagje chocolade met noten. Het perfecte koekje voor bij de koffie of thee als je het mij vraagt.
Turkse koekjes bakken
Als ik boodschappen ga doen bij de Turkse winkel dan wordt ik altijd verleid door de afdeling met koekjes. Bij onze Turkse winkel zit ook een stuk waar ze alleen maar koekjes en baklava verkopen. Ik ben écht fan van de Turkse koekjes, ze zijn altijd heerlijk bros! Deze drink je standaard met een lekker kopje thee.
Zelf Turkse koekjes bakken is niet perse heel moeilijk! Zo lang je maar het perfecte recept hebt. En dat heb je bij deze! Ik deelde al eerder andere lekkere Turkse koekjes zoals; chocolade schelp koekjes met pistache , Turkse amandelkoekjes met witte chocolade, Turkse zandkoekjes en ook Turkse hartige koekjes.
Sarmal kurabiye – Turkse spiraalkoekjes met chocolade
Ingrediënten
- 90 g poedersuiker
- 250 g roomboter
- 1 ei
- 0.5 zakje bakpoeder
- 1 zakje vanillesuiker
- 350 g bloem
- 1 el cacao
Decoratie
- 180 g pure chocolade
- 50 g hazelnoten
Instructies
- Doe poedersuiker, vanillesuiker, roomboter, ei, bakpoeder en bloem in een kom en kneed door tot je een samenhangend deeg hebt.
- Verdeel het deeg in 2 gelijke delen en kneed door 1 deel de cacao.
- Vorm beide degen tot een bal, druk iets plat en pak in met folie. Laat circa 1 uur rusten in de koelkast.
- Verwarm de oven voor op 170 graden Celcius (hetelucht) en zet een bakplaat met een vel bakpapier klaar.
- Haal het deeg uit de koelkast en rol uit (bestuif je werkbank licht met iets bloem, of doe het tussen 2 bakpapiertjes) tot een dunne vierkante plak (circa 0,25 cm dikte). Doe dit voor beide degen.
- Leg de 2 plakken op elkaar en rol op. Snijd vervolgens in koekjes van circa 0,8 mm dikte. Leg op de bakplaat. (let op, je hebt wellicht 2 bakplaten nodig om alle koekjes af te bakken).
- Bak de koekjes in circa 15-20 minuten goudbruin en gaar. Ze zijn nog iets zacht als ze uit de oven komen. Laat ze compleet afkoelen.
Decoratie
- Hak de hazelnoten fijn (met de hand of in een keukenmachine).Smelt de chocolade au-bain-marie.
- Dip de koekjes in de chocolade, leg terug op het bakpapier en bestrooi met het de gehakte hazelnoten.
Bewaar deze Turkse spiraalkoekjes op Pinterest!
Zin om dit gerecht te gaan maken? Bewaar dan deze foto op een van je Pinterest borden! Zo kun je het later gemakkelijk terugvinden en anderen inspireren met dit lekkere recept.
Ben je op zoek naar meer Turkse inspiratie? Ik heb alle Turkse recepten gemakkelijk voor je bij elkaar gezet en er staat genoeg lekkers tussen!