Het duurt nog even, maar voor je het weet is het weer mogelijk om lange middagen op het terras te zitten of om avonden na te genieten van de warme zon. Wij kijken zelf al erg uit naar de heerlijke zomeravonden samen met het gezin of vrienden en lange diners onder de avondzon. Hoewel warme gerechten altijd in de smaak vallen, zijn koude gerechten nog wel beter. Een combinatie van frisheid en exotische elementen kunnen je zomerdiner nog beter maken. Wij geven je wat inspiratie voor koude gerechten, perfect voor de zomer!

Koude noedels uit de Aziatische keukens

Aziatische keukens staan bekend om hun rijkgevulde noedelgerechten. Van Japanse ramen tot aan Vietnamese noedelsoep: noedels zijn een centraal ingrediënt in hun cuisine. Wist je ook dat deze keukens ook genoeg koude noedelgerechten hebben? Perfect voor de zomer dus! Denk bijvoorbeeld aan Koreaanse bibi-myeon, een pittig noedelgerecht met somen noedels gemixt met chilipasta (gochujang). Een ander bekend koude noedelgerecht uit de Japanse keuken is soba noodles. Dit zijn dunne noedels gemaakt van boekweitmeel die je in een koud sausje van sojasaus, mirin en dashi maakt (met ijsblokjes). Beide gerechten zijn ook nog eens vegan te bereiden, maar ook gemakkelijk en snel (binnen 15 minuten). Als je geen keukenprins(es) bent, dan kun je deze gerechten dus vliegensvlug op tafel toveren!

Creatieve salades uit alle hoeken van de wereld

Een koude, verfrissende salade zal het altijd goed doen in hongerige magen, dus wat dacht je van een Marokkaans geïnspireerde couscous salade met kikkererwten, rozijnen en geitenkaas? Een aanrader is ook een Mexicaanse maïssalade, gemixt met yoghurt, paprika, limoensap, zwarte bonen, koriander en rode ui. Salades zijn in het algemeen vrijwel simpel, dus je kan zelf kiezen welke groenten je bij elkaar gooit. Een populaire keuze voor in de zomer zijn pastasalades, aangevuld met een proteïnsoort naar keuze (vlees, vis, of tofu). Tip: maak je eigen saus met citroensap of limoensap, gemixt met iets romigs, in plaats van een voorgemaakte salade saus te kopen in de supermarkt. Voeg daarnaast ook fruit toe, zoals aardbeien en mango voor een zomers vleugje!

Rijst bowls, maar dan frisser 

Ja, ook rijst kan je gewoon koud eten. Denk bijvoorbeeld aan een sushi bowl met zalm en edamame of de bekende poké bowl met verschillende groentes en fruit. Voor dit soort gerechten wordt een bepaalde soort rijst gebruikt die wat plakkeriger is dan ‘gewone’ rijst. Deze rijst kun je gemakkelijk halen bij een Aziatische supermarkt in de buurt of online shops zoals Asian Food Lovers. Jasmijn rijst is een populaire keuze voor poké bowls, omdat ze een sterk aroma hebben, maar ook erg zacht proeven op de tong. Echter is sushi rijst ook perfect voor koude rijst bowls: met een vleugje sesamolie breng je het gemakkelijk op smaak! Combineer dit samen met rauwe zalm en mango en voila: je hebt de perfecte rijst bowl.


Dit is een advertorial