Deze karamel-koffie taart is onwijs lekker! Super lekker van smaak; met biscuit (“normaal” en chocolade), een karamel laag, romige mascarpone-creme en uiteraard ook een goede espresso smaak. Deze taart is hemels.

Het fijne aan dit soort taarten vind ik altijd dat het indruk maakt. Terwijl het qua werk eigenlijk echt wel meevalt. Ja, je hebt wat geduld nodig voor het bakken en afkoelen, maar het valt echt mee. Ik heb de taart wat robuuster afgesmeerd, maar dat kun je eventueel ook super strak doen natuurlijk.

karamel-koffie taart

Mijn favoriete koffie machine

Belangrijk voor deze taart is wel echt het kiezen van een goede en sterke espresso. Die zorgt namelijk voor de heerlijke koffie smaak. Ik zet deze met mijn Krups Intuition Experience+ , dit is een geweldige koffiemachine die ik al jaren gebruik. Je kunt er veel verschillende warme én koude dranken mee zetten, zoals; koffie, cappuccino, espresso, latte, nitro, ijskoffie maar bijvoorbeeld ook heet water voor thee. Ideaal dus!

karamel-koffie taart

Onderstaande taart is voor 10-12 personen. Een beetje afhankelijk van hoe groot je de stukken snijd.

Karamel-koffie taart

Een heerlijke taart!
Voorbereiding20 minuten
Bereiding2 uur
Totale tijd2 uur 20 minuten
Porties: 12 personen

Ingrediënten

Biscuit

  • 4 g eieren maat M
  • 120 g suiker
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 90 g bloem
  • 35 g maïzena

Chocolade biscuit

  • 4 eieren maat M
  • 120 g suiker
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 90 g bloem
  • 35 g maïzena
  • 15 g cacao

Vulling/decoratie

  • 60 ml sterke espresso
  • 220 g lonka fudge karamel
  • 500 g mascarpone
  • 230 ml slagroom
  • 1 tl vanille extract
  • 8 el suiker
  • 3 el chocolade crisp bolletjes

Instructies

Bereiding biscuits

  • Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius. Zet een bakvorm van 20 cm klaar en vet goed in.
  • Klop de eieren, suiker en vanillesuiker met de keukenmachine op middelhoge stand in 10 minuten licht en luchtig. Zeef de bloem en maïzena erboven en spatel rustig door het mengsel heen.
  • Giet in de bakvorm en bak 35-45 minuten in het midden van de voorverwarmde oven.
  • Als de biscuit gaar is (test eventueel even met een houten prikker), laat hem dan even afkoelen in de vorm. Haal vervolgens uit de vorm en plaats op een rooster om helemaal af te koelen.
  • Herhaal bovenstaande voor de chocolade biscuit. Maar zeef tegelijk met de bloem en maïzena de cacao erdoor.

Bereiding vulling

  • Doe de mascarpone in een kom en klop met een handmixer luchtig.
  • Voeg 200 ml slagroom, suiker en vanille extract toe en mix met de handmixer tot het mengsel dik is. (2-3 minuten)
  • Smelt 200 gram fudge samen met de resterende 30 ml slagroom zachtjes in een pannetje op laag vuur. Blijf goed roeren tot je een mooie egale massa hebt.

Het maken van de taart

  • Snijd de normale biscuit in tweeën.
  • Leg een bodem op een houten plank. Besprenkel rijkelijk met espresso. Verdeel hier overheen de karamel, probeer ongeveer 1 centimeter van de rand weg te blijven.
  • Leg hierop de chocolade biscuit en besprenkel rijkelijk met de espresso.
  • Verdeel een dikke laag creme op deze laag. Besprenkel de laag die erop gaat ook met de espresso en leg (met de espresso kant naar beneden) op de creme.
  • Smeer de bovenkant en zijkanten af met de creme. Houd een deel achter en doe dit in een spuitzak met kartelmondje. Decoreer de taart.
  • Snijd de resterende fudge in blokjes. Garneer de taart met de blokjes fudge en de chocolade crisp bolletjes.

Bewaar deze karamel-koffie taart op Pinterest!

Zin om dit gerecht te gaan maken? Bewaar dan deze foto op een van je Pinterest borden! Zo kun je het later gemakkelijk terugvinden en anderen inspireren met dit lekkere recept.

karamel-koffie taart

Ben je op zoek naar meer lekkere zoete inspiratie? Alle zoete recepten heb ik gemakkelijk voor je bij elkaar gezet.