Deze Turkse groentenstoof is super smaakvol en makkelijk om te maken. Ik serveerde deze stoof met Turkse rijst, cacik (Turkse tzatziki) en olijven; heerlijk! Dat de Turkse keuken ook prima zonder vlees kan bewijst dit gerecht wel.

De Turkse keuken is vaak met vlees en brood. Dat is toch wel echt waar het om bekend staat. Daarom laat ik ook graag af en toe de afwisseling zien, want er is genoeg lekkers te vinden zónder dat stukje vlees of kip. Daarmee is deze maaltijd helemaal vegetarisch en zelfs vegan als je de yoghurt vervangt door een plantaardige variant.

Turkse groentenstoof

Aardappel als groente

In veel landen wordt de aardappel gegeten als groente. Alleen wij als Nederlanders doen dat weer niet, bij ons zit die in hetzelfde vakje als brood en granen. Maar het is wel zo dat aardappelen verschillende vitamines en mineralen bevatten die je in rijst/granen niet vindt. Aardappelen bevatten redelijk wat koolhydraten en dat is naar mijn mening ook meteen de reden waarom we ze onder de granen/brood scharen.
In dit recept gebruik ik de aardappel ook als groenten. Wil je wat meer op je koolhydraten letten? Serveer dit gerecht dan niet ook nog met rijst. Serveer het dan met de tzatziki, olijven en misschien nog een groene salade.

Turkse groentenstoof

Ben je op zoek naar meer Turkse inspiratie? Ik heb alle Turkse recepten gemakkelijk voor je bij elkaar gezet en er staat genoeg lekkers tussen!

Wil je deze groentenstoof serveren zoals ik het deed? De recepten voor de Turkse rijst en de cacik (tzatziki) staan al online! Daarnaast erg lekker om er wat Kalamata olijven bij te serveren.

Turkse groentenstoof

Een overheerlijke maaltijd
Voorbereiding15 minuten
Bereiding50 minuten
Totale tijd1 uur 5 minuten
Porties: 4 personen

Ingrediënten

  • 1 blokje groentebouillon
  • 200 ml kokend water
  • 2 winter wortels
  • 3 stengels bleekselderij
  • 500 g vastkokende aardappels
  • 400 g sperziebonen
  • 2 tenen knoflook
  • 1 el tomatenpuree
  • 2 el milde harissa
  • 0.5 tl gemalen komijnzaad
  • 400 g tomatenblokjes blik
  • 1 snuf zout en peper
  • 2 laurierblaadjes

Instructies

  • Los het bouillon blokje op in het kokende water.
  • Maak de wortels schoon en snijd in schijfjes van ca. 1 cm. Snijd ook de bleekselderij in stukken van 1 cm. Schil de aardappels en snijd in grove stukken.
  • Verhit wat olijfolie in een grote pan. Voeg de wortel, bleekselderij en aardappels toe en bak 5 minuten terwijl je regelmatig roert.
  • Pers de knoflook tenen boven de pan uit. Voeg ook de tomatenpuree, Harissa en komijn toe. Bak 3 minuten mee terwijl je blijft roeren.
  • Snijd de uiteindes van de sperziebonen af en snijd ze doormidden. Voeg ze toe aan de pan en roer door.
  • Voeg de tomatenblokjes toe, roer door en laat 3 minuten mee bakken.
  • Vul het blik van de tomatenblokjes met water en voeg toe aan de bouillon tot je 500 ml hebt. Voeg dit toe aan de pan. Voeg vervolgens ook een snuf zout en peper en de laurierblaadjes toe. Roer goed door en breng langzaam aan de kook. Draai het vuur laag zodra het kookt en laat 30 minuten pruttelen met de deksel op de pan.
  • Zet daarna het vuur uit en laat ongeveer 15 minuten staan. Zo trekken alle smaken lekker in.

Notities

Tip: Lekker met Turkse rijst, Turkse tzatziki en Kalamata olijven!

Bewaar deze Turkse groentenstoof op Pinterest!

Zin om dit gerecht te gaan maken? Bewaar dan deze foto op een van je Pinterest borden! Zo kun je het later gemakkelijk terugvinden en anderen inspireren met dit lekkere recept.

Turkse groentenstoof