Laten we chips bakken in de airfryer! Het is super makkelijk en ook nog eens stukken gezonder dan de variant die je in de supermarkt koopt. Deze chips wordt niet gefrituurd maar gebakken in de heteluchtfriteuse, je hebt dus geen liters olie nodig. Een heerlijke snack of tussendoortje. Wat is jouw lievelingssmaak?

In 5 stappen krokante chips uit de airfryer

Chips moeten wel lekker krokant zijn, anders zijn het meer een soort gebakken aardappelschijfjes. Het recept dat ik je hieronder geef, daar krijg je echt krokante chips mee! Volg deze 5 stappen:

  1. Schaaf de aardappels in 3 mm dikte. Liever niet dikker en niet dunner.
  2. Het is belangrijk dat je de schijfjes minimaal 30 minuten laat weken in koud water, zo spoel je het zetmeel er vanaf.
  3. Daarna moet je ze goed drogen; dat doe je het beste door ze op een theedoek te leggen en deze over de aardappel heen te klappen, vervolgens druk je het aan zodat al het vocht in de handdoek trekt.
  4. Zorg dat elke aardappelschijfje een dun filmpje olie er overheen heeft liggen. Goed omhusselen dus! Maar gebruik ook zeker niet teveel olie.
  5. Leg ze in 1 laagje in het mandje van je airfryer. Ze mogen wel een beetje overlappen, maar zeker geen dubbele laag, want dan worden ze niet krokant.
Chips bakken in de airfryer

De Easy Fry & Grill XXL van Tefal

Deze super lekkere en krokante chips bak ik in de Easy Fry & Grill XXL van Tefal. Dit is een grote heteluchtfriteuse die echt werkt als een zonnetje! Ik gebruik hem nu al enkele weken en ik ben er echt tevreden over. Alle gerechten komen er perfect uit; ik heb lekkere frietjes, hij bakt goede cakes, brood, vlees en zelfs deze chips werd heerlijk krokant.

Het fijne aan deze heteluchtfriteuse vind ik dat deze een (air)fry en een grill functie heeft. Daarnaast is hij voorzien van meerdere vooringestelde programma’s en hij heeft een uitneembare verdeler. Voor als je een keer bijvoorbeeld groenten en een stukje zalm tegelijk wil bakken. Het grillrosster heeft een anti aanbaklaag en is gemakkelijk uit de mand te halen.

Chips bakken in de airfryer

Aardappelchips maken in de airfryer

Om chips te maken in de airfryer gebruikte ik een vastkokende aardappel. Ik heb kruimige aardappelen geprobeerd, maar de vastkokende variant geeft het beste resultaat.

Verder is het belangrijk, of vooral heel erg handig, om een goede mandoline of schaaf te hebben. Natuurlijk kun je ze ook met de hand snijden, maar dan worden ze meestal nét niet dun genoeg. Ik gebruik zelf deze mandoline van Gefu. Als je deze op standje 3 zet heb je echt het perfecte chipje te pakken!

Chips bakken in de airfryer

Airfryer E-book

Ik stuur je een e-book met mijn 8 favoriete airfryer recepten!

Daarnaast blijf je op de hoogte van nieuwtjes, recepten en meer!

    Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

    In onderstaand recept geef ik je 3 verschillende smaken voor chips, namelijk; naturel (met een snufje zout), paprika met een beetje knoflook en een mix van uienpoeder en oregano. Mijn favoriete chips uit zak is altijd naturel chips en ik denk eigenlijk dat dat met airfryer chips precies hetzelfde is voor mij. Maar experimenteer vooral met smaken! Je kunt er alle kanten mee op.

    Airfryer chips

    Super lekker krokant!
    Voorbereiding10 minuten
    Bereiding15 minuten
    Wachttijd30 minuten
    Totale tijd55 minuten
    Porties: 3 porties

    Ingrediënten

    Naturel chips

    • 150 g aardappel vastkokend
    • 1 tl zonnebloem olie
    • 1 snuf zout

    Paprika chips

    • 150 g aardappel vastkokend
    • 1 tl zonnebloemolie
    • 1 tl paprikapoeder
    • 0,5 tl knoflookpoeder
    • 1 snufje zout

    Ui & oregano chips

    • 150 g aardappel vastkokend
    • 1 tl zonnebloemolie
    • 1 tl uienpoeder
    • 1 tl oregano

    Instructies

    • Was de aardappels goed, schillen is niet nodig.
    • Schaaf ze met een mandoline in plakken van 3 mm dikte. Doe in een kom met koud water. Laat 30 minuten staan.
    • Droog de aardappelplakjes af met een schone handdoek. Leg de handdoek neer, verdeel over de helft aardappelplakjes en klap dicht. Klop op de handdoek om ze droog te maken.
    • Verdeel de aardappel over 3 schaaltjes.
    • Voeg de zonnebloem olie toe en hussel goed door elkaar, zodat elk plakje voorzien is van een dun filmpje olie.
    • Voeg dan zout of de specerijen toe en hussel goed door.
    • Leg de plakjes in 1 dunne laag in de airfryer. Een klein beetje overlappen is niet erg.
    • Bak de plakjes op 160 graden in circa 15 minuten goudbruin en krokant.
    • Kijk om de 4 minuten even hoe het gaat. Pas eventueel de kooktijd aan. Let op het einde op dat ze niet gaan vliegen in je airfrer!
    • Haal uit de airfryer en leg op een keukenpapiertje om even af te koelen (en eventueel overige olie/vocht op te nemen).

    Bewaar deze chips uit de airfryer op Pinterest!

    Zin om dit gerecht te gaan maken? Bewaar dan deze foto op een van je Pinterest borden! Zo kun je het later gemakkelijk terugvinden en anderen inspireren met dit lekkere recept.

    Chips bakken in de airfryer

    Dit recept is gemaakt voor een samenwerking