Deze Turkse rijst met kikkererwten, ook wel nohutlu pilav genaamd, is een heerlijke variatie op de standaard Turkse rijst. Bij deze variant gaan er kikkererwten doorheen voor nog meer smaak! Lees snel verder en kom erachter hoe makkelijk het is om te maken.

Wat is Turkse rijst?

Het grote verschil tussen Turkse rijst en “normale” rijst is de manier hoe het klaargemaakt wordt. Daarnaast voegen we nog wat extra ingrediënten toe die de rijst extra smaakvol maken. Waar je standaard rijst meestal gewoon gaarkookt in een pannetje met water gaat dat bij deze variant net wat anders. Je begint met het aanbakken van de arpa Sehriye (of orzo), vervolgens gaat er boter bij, de rijst en dan daarna ook nog de kikkererwten. Je blust het af met kokend water en dan mag de deksel op de pan en is het wachten tot het gaar is.

Turkse rijst met kikkererwten

Wat is er lekker bij Turkse rijst?

In principe kun je je standaard rijst altijd vervangen voor de Turkse variant. Dat doen wij zelf ook regelmatig, het is namelijk zo dat mijn man simpele gekookte rijst namelijk niet zo lekker vindt als deze variant. Maar als je voor een complete Turkse maaltijd wil gaan, dan zijn dit aanraders:

Turkse rijst met kikkererwten

Turkse rijst met kikkererwten

Een heerlijk bijgerecht
Bereiding25 minuten
Totale tijd25 minuten
Porties: 4 personen

Ingrediënten

  • 1 el olijfolie
  • 50 g arpa Sehriye of orzo
  • 40 g roomboter
  • 180 g witte rijst
  • 1 blik kikkererwten 400 gram, 265 uitlekgewicht
  • 1 snuf zout
  • 400 ml kokend water

Instructies

  • Verhit de olijfolie in een pan.
  • Voeg de arpa Sehriye (of orzo) toe en bak deze bruin terwijl je regelmatig roert.
  • Voeg dan de roomboter en de rijst toe, roer door tot de boter gesmolten is.
  • Schep er vervolgens de uitgelekte kikkererwten doorheen. Breng op smaak met een flinke snuf zout.
  • Giet het kokend water erbij, roer 1 keer door. Doe dan de deksel op de pan en laat circa 18 minuten zachtjes pruttelen.
  • Als de rijst gaar is zet je het vuur uit. Haal de deksel van de pan en leg er een (schone) theedoek overheen. Leg vervolgens de deksel er weer op en laat zo 5 minuten staan voor je het serveert.

Bewaar deze Turkse rijst met kikkererwten op Pinterest!

Zin om dit gerecht te gaan maken? Bewaar dan deze foto op een van je Pinterest borden! Zo kun je het later gemakkelijk terugvinden en anderen inspireren met dit lekkere recept.

Turkse rijst met kikkererwten

Ben je op zoek naar meer Turkse inspiratie? Ik heb alle Turkse recepten gemakkelijk voor je bij elkaar gezet en er staat genoeg lekkers tussen!