Met deze köfte in tomatensaus zet je echt een heerlijke maaltijd op tafel. Perfect om te serveren met Turkse rijst en een frisse salade! Zin in een echte Turkse maaltijd? Maak dan eens deze combinatie. Op en top qua smaak, makkelijk om te maken en hier smult iedereen van!
Köfte maak ik al jaren, sinds ik mijn man heb leren kennen. Deze Turkse (vaak platte) gehaktballetjes zijn perfect om te bakken, grillen, maar ook om te verwerken in een ovenschotel of zoals ik hier doe: gebakken in een smaakvolle tomatensaus.
Complete Turkse maaltijd
Wil je graag eens een complete Turkse maaltijd op tafel zetten? Dan heb ik de ideale combinatie van gerechten voor je! Ik serveer deze köfte graag met:
- Turkse rijst of
- Turkse rijst met kikkererwten (zoals op de foto)
- Lepelsalade met tomaat en walnoten
- Turkse rauwkost salade
Daarnaast een flinke lepel dikke yoghurt of Turkse cacik (tzatziki) om het gerecht helemaal af te maken.
Köfte in tomatensaus
Ingrediënten
Köfte
- 450 g gehakt
- 1 el tijm
- 1 tl knoflook poeder
- 1,5 tl paprika poeder
- 1 snuf zout en peper
- 1 ui
- 1 handvol verse peterselie
Saus
- 1 ui
- 1 teen knoflook
- 1 blik tomatenblokjes
- 2 paprika’s in grove stukken
- 2 tomaten in grove stukken
- 1 tl tijm
- 1 snuf zout en peper
Instructies
Köfte
- Doe het gehakt in een kom. Voeg de tijm, knoflookpoeder en paprikapoeder toe.
- Verwijder het schilletje van de ui en rasp deze fijn (of snipper hem fijn met een mes), hak de peterselie fijn. Voeg beide toe aan de kom met gehakt en meng alles goed door.
- Dek af en zet minimaal 1 uur in de koelkast, op die manier trekken alle smaken goed in het vlees.
- Haal dan het gehaktmengsel uit de koelkast en draai er gehaktballetjes van (ter grootte van een pingpongbal).
Saus
- Snipper de ui en snijd de knoflook fijn. Snijd de paprika's in reepjes en de tomaten in grove stukken.
- Verhit een scheutje olie in een pan en bak hierin de ui tot deze bijna glazig is, voeg dan de knoflook toe en bak even mee.
- Voeg de köfte toe en bak deze rondom bruin. Voeg dan de paprika toe en bak even mee.
- Voeg de blik tomatenblokjes en tijm toe en breng op smaak met peper en zout, schep alles goed om. Verdeel er dan de gesneden tomaten overheen en doe het deksel op de pan.
- Laat de schotel circa 15-20 minuten zachtjes pruttelen tot de köfte gaar zijn.
Bewaar deze köfte in tomatensaus op Pinterest!
Zin om dit gerecht te gaan maken? Bewaar dan deze foto op een van je Pinterest borden! Zo kun je het later gemakkelijk terugvinden en anderen inspireren met dit lekkere recept.
Ben je op zoek naar meer Turkse inspiratie? Ik heb alle Turkse recepten gemakkelijk voor je bij elkaar gezet en er staat genoeg lekkers tussen!