Bij spruitjes denken we vooral aan de uitgesproken smaak van deze kooltjes, die we maar al te vaak proberen te maskeren. Het wordt tijd dat we eens naar de gezondmakende invloeden van deze groente kijken. Dit zijn tien redenen om vaker spruitjes te eten:

1. Bijzonder voedzaam

Spruitjes mogen dan wel klein zijn, ze zijn bijzonder voedzaam. Een ons van deze kooltjes levert een ruime hoeveelheid eiwit en daarnaast gezonde koolhydraten, waaronder een flinke hoeveelheid gezonde vezels.

Je vindt in spruitjes zelf een beetje vet. Het gaat vooral om het gezonde omega 3-vetzuur en in mindere mate omega 6. Zo krijg je met deze gezonde groente een heleboel bouwstoffen voor je lichaam binnen. 

Spruitjes zijn dan ook heel verzadigend en dat merk je. Na een lekkere maaltijd met spruitjes heb je niet snel weer honger. Denk bijvoorbeeld eens aan dit spruitjesgerecht waarbij de kooltjes worden gecombineerd met zoete aardappel en spekjes.

2. Weinig calorieën

Het bijzondere van spruitjes – en van groenten in het algemeen – is dat ze ondanks hun hoge voedingswaarde weinig calorieën bevatten. We hoeven dus niet bang te zijn dat we aankomen als we spruitjes eten.

Door hun lage hoeveelheid calorieën kunnen we dus naar hartenlust van spruitjes genieten. Bijvoorbeeld met deze heerlijke pastinaakstamppot met spruitjes en pecannoten. Het verzadigende karakter van spruitjes maakt dat onze eetlust vermindert en dat draagt eveneens bij aan een gezond gewicht.

pastinaakstamppot met spruitjes

3. Rijk aan vitamine C

Wist je dat spruitjes rijk zijn aan vitamine C? De kooltjes bevatten rauw bijna drie keer zoveel vitamine C als een sinaasappel. 

Als je spruitjes kookt, gaat deze vitamine deels verloren. Toch blijft er nog voldoende van deze vitamine over om onze gezondheid te ondersteunen. Om precies te zijn: 92 milligram per opscheplepel van 70 gram.

Als je bedenkt dat we dagelijks minimaal 75 microgram vitamine C nodig hebben om te voorkomen dat we ziek worden, dan leveren gekookte spruitjes een hele mooie hoeveelheid van dit micronutriënt.

4. Krachtige antioxidanten

We zagen al dat spruitjes rijk zijn aan vitamine C. Dit is een krachtige antioxidant, ofwel beschermer van onze cellen tegen vrije radicalen. Spruitjes bevatten nog meer van deze gezonde stoffen. Daarmee helpen ze bij het behoud van gezonde cellen en dat maakt deze kooltjes heel waardevol voor onze gezondheid. Deze frittata met spruitjes doet dus meer voor je dan je denkt.

5. Sulforafaan

Een andere antioxidant die rijkelijk in spruitjes te vinden is, is sulforafaan. Dit is een krachtig stofje dat ook broccoli zijn heilzame effect geeft. Hetzelfde stofje is eveneens in staat om onze cellen te beschermen en een beschermende invloed op de maag, huid en lever. Bij mensen met autisme zou sulforafaan helpen om beter te functioneren.

spruitjes frittata

6. Koolhydraatarm

Net als alle groenten bevatten spruitjes koolhydraten. Een groot gedeelte daarvan bestaat uit gezonde vezels. Dat is goed nieuws voor iedereen die een koolhydraatarm eetpatroon volgt voor een gezond gewicht, een gezonde bloedsuikerspiegel of allebei. 

7. Breinfood

Spruitjes bevatten niet zoveel omega 3-vetzuren als vette vis, maar toch zou je ze met een beetje fantasie breinfood kunnen noemen. Dat komt doordat een antioxidant in spruitjes onze hersenen helpt beschermen tegen schadelijke vrije radicalen. Dat blijkt tenminste uit onderzoek bij dieren.

8. Goed voor de weerstand

We zagen al dat spruitjes veel vitamine C bevatten. Deze vitamine is bij uitstek geschikt om onze weerstand op peil te houden. Daarnaast bevatten de kooltjes nog andere voedingsstoffen die ons immuunsysteem ondersteunen. Denk aan vitamine B6, folaat (natuurlijk foliumzuur), ijzer, selenium en zink.

9. IJzer

Van alles mineralen in spruitjes springt ijzer eruit wat betreft hoeveelheid. Met een portie spruitjes van 250 gram krijg je maar liefst een kwart van de dagelijks benodigde hoeveelheid van dit mineraal binnen.

Let wel even op, want plantaardig ijzer neemt ons lichaam minder gemakkelijk op. Het is net of deze kleine kooltjes daaraan hebben gedacht, want ze bevatten een goede hoeveelheid vitamine C. 

Vitamine C helpt om plantaardig ijzer om te zetten in een vorm die ons lichaam gemakkelijk kan opnemen. Wist je dat dezelfde vitamine ons lichaam ook helpt om huid verstevigend collageen aan te maken? Dat is ook de reden dat het beste collageenpoeder deze vitamine bevat.

10. Vezelrijk

We hebben al gezien dat spruitjes veel vezels bevatten. Het zouden met name oplosbare vezels zijn die je in spruitjes vindt. Deze zijn vooral goed voor de stoelgang en de bloedsuikerspiegel. 

De vezels in spruitjes zijn eveneens prebiotisch. Dat betekent dat ze de gunstige bacteriën in de darmen voeden. Spruitjes zijn dus ook goed voor de darmflora.


Dit is een advertorial

Bronnen

Kim, J. K. et al. (2013). Effects of brussels sprouts and their phytochemical components on oxidative stress-induced neuronal damages in PC12 cells and ICR mice. Journal of medicinal food. 16(11), 1057-61.

Péneau, S. et al. (2008). Relationship between iron status and dietary fruit and vegetables based on their vitamin C and fiber content. The American journal of clinical nutrition, 87(5):1298-305.

Cornblatt, B.S. et al. (2007). Preclinical and clinical evaluation of sulforaphane for chemoprevention in the breast. Carcinogenesis, 28(7), 1485-90.

Tarozzi, A. et al. (2013). Sulforaphane as a Potential Protective Phytochemical against Neurodegenerative Diseases. Oxidative Medicine and Cellular Longevity, 2013, 1-10.

Singh, K. et al. (2014). Sulforaphane treatment of autism spectrum disorder (ASD). Proceedings of the National Academy of Sciences, 111(43), 15550-15555.