Deze Turkse broodjes met sesamzaad staan in mijn kookboek ‘Bakken in de airfryer‘. Heerlijke broodjes uit de Turkse keuken die ik met grote regelmaat uit m’n airfryer tover. Ze zijn perfect als bijgerecht bij de soep of borrel, maar je kunt ze ook beleggen voor ontbijt of lunch.
Deze broodjes serveer ik zelf graag bij de borrel, lekker met een zelfgemaakte hummus, feta en olijven. Of een goede olijfolie om in te dippen: heerlijk! Ze zijn ook perfect bij een kom soep of gewoon als extraatje bij de maaltijd. Als ontbijt of lunch zijn ze ook perfect, want uiteraard kun je ze ook heerlijk beleggen met jouw favoriete beleg.
Brood bakken in de airfryer
De airfryer leent zich perfect om brood te bakken. Mijn broodjes komen altijd perfect uit mijn airfryer. In mijn kookboek ‘Bakken in de airfyer‘ geef ik je nog meer lekkere recepten om te maken, denk aan brood (hartig en zoet) maar ook cake, taart, gebak, hapjes en hartige taarten.
Het fijne is dat je deze niet hoeft voor te verwarmen, plus de gerecht hoeven ook minder lang te bakken. Fijn dus, want zo kun jij sneller genieten van een lekker broodje!
Ik heb deze broodjes bestrooid met een mix van sesamzaad en nigellazaad. Heb je geen nigellazaad dan kun je ook kiezen voor zwart sesamzaad of alleen “normaal” sesamzaad gebruiken.
Turkse broodjes met sesamzaad
Ingrediënten
- 75 ml melk
- 75 ml zonnebloemolie
- 75 ml water
- 1 eiwit
- 330 g tarwebloem
- 4 g instant gist
- 1 tl zout
- 1.5 tl suiker
Ingredienten garnering
- 1 eigeel
- 1 tl zonnebloemolie
- 1.5 el sesamzaad
- 1.5 tl nigella zaad
Instructies
- Meng in een grote kom melk, water, olie en eiwit met een garde door elkaar. Meng in een andere kom bloem, zout, suiker en instant gist door elkaar.
- Voeg de droge ingrediënten bij de natte ingrediënten en kneed in 10 minuten tot een zacht (niet plakkerig) deeg (in je keukenmachine of met de hand).
- Vet een grote kom in met een beetje olijfolie, leg het deeg erin en dek af. Laat het deeg 1 uur rijzen, tot het in volume verdubbeld is.
- Haal het deeg uit de kom, kneed even door en verdeel in 2 gelijke delen. Dek 1 deel af met een theedoek. Het andere deel vorm je met je handen (of een deegroller) tot een rond broodje van circa 18 cm doorsnee.
- Meng het eigeel met 1 tl zonnebloemolie goed door elkaar.
- Gebruik een kwastje om hiermee je broodje in te smeren. Strooi er vervolgens sesamzaad en nigella zaad overheen. Leg het broodje op een velletje bakpapier.
- Bak het broodje in 15 minuten op 180 graden.
- Haal het broodje uit de airfryer en herhaal met de andere helft van het deeg.
Oven
- Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius. Bak de broodjes 20 minuten.
Bewaar deze Turkse broodjes met sesamzaad op Pinterest!
Zin om dit gerecht te gaan maken? Bewaar dan deze foto op een van je Pinterest borden! Zo kun je het later gemakkelijk terugvinden en anderen inspireren met dit lekkere recept.