Chocolade kruidnoten cupcakes
Recept afdrukken

Chocolade kruidnoten cupcakes

De lekkerste cupcakes voor een Sinterklaasfeest!
Voorbereiding40 min
Bereiding45 min
Wachttijd1 uur 20 min
Totale tijd2 uur 45 min
Porties: 10 stuks

Ingrediƫnten

Cupcakes

  • 150 g roomboter op kamertemperatuur
  • 150 g suiker
  • 3 eieren
  • 150 g zelfrijzend bakmeel
  • 1 snuf zout
  • 1 el cacao
  • 1 el melk
  • 120 g chocolade kruidnoten

Ingredienten botercreme

  • 100 g witte chocolade
  • 250 g roomboter op kamertemperatuur
  • 100 g poedersuiker

Chocolade

  • 200 g pure chocolade

Instructies

Cupcakes

  • Verwarm de oven voor op 200 graden en zet een muffinvorm met papiertjes klaar.
  • Mix de roomboter en de suiker met een mixer licht en romig. Voeg daarna 1 voor 1 de eieren toe, de volgende mag er bij als de eerste compleet is opgenomen in het mengsel.
  • Zeef het bakmeel erboven en voeg het snufje zout toe. Spatel dit er doorheen.
  • Meng in een kommetje cacao en melk door elkaar tot je een papje hebt. Voeg dit toe aan het cupcake beslag en meng er goed door heen.
  • Hak de kruidnoten grof en spatel door het beslag. Gebruik een ijslepel of 2 eetlepels om het beslag te verdelen over de vormpjes.
  • Bak de muffins in 18 minuten goudbruin en gaar in het midden van de voorverwarmde oven. Haal als ze gaar zijn uit de oven en laat compleet afkoelen.

Witte chocolade botercreme

  • Smelt de witte chocolade au-bain-marie.
  • Doe de roomboter in een kom en mix deze in ongeveer 10-15 minuten op de hoogste stand licht en luchtig.
  • Voeg de poedersuiker toe en mix nog eens 5 minuten.
  • Giet dan de afgekoelde witte chocolade erbij en mix goed door.
  • Spuit toeven op de cupcakes. (geen spuitzak en mondje? Dat kan ook gewoon met een opengeknipt zakje!) Zet de cupcakes minimaal 1 uur in de koelkast zodat ze goed koud worden.

Pure chocolade dip

  • Smelt 150 gram van de pure chocolade au-bain-marie.
  • Hak de overige 25 gram in grove stukken. Haal het pannetje van het vuur en schep er de overgebleven chocolade doorheen. Giet de chocolade, als alles gesmolten is, in een hoog kommetje waar je een cupcake in kunt dippen.
  • Haal de cupcakes uit de koelkast. Dip ze 1 voor 1 in de chocolade, laat wat uitlekken en zet ze weer terug in de koelkast zodat de chocolade kan uitharden.

Serveren

  • Haal de cupcakes ongeveer 30 minuten voor het serveren uit de koelkast zodat ze op kamertemperatuur kunnen komen.