Go Back

Gözleme met tonijn

Een overheerlijk hartig Turks recept
Voorbereiding10 min
Bereiding30 min
Rusttijd1 uur
Totale tijd1 uur 40 min
Porties: 4 stuks

Ingrediënten

Deeg

  • 200 g bloem
  • 4 g instant gist
  • 0.5 tl suiker
  • 0.5 tl zout
  • 1.5 el olie
  • 1 el yoghurt
  • 90 ml water lauwwarm

Vulling

  • 1 ui
  • 1 groene paprika
  • 160 tonijn Insalatissime Mais e Tonno, Rio Mare
  • 1 tl oregano
  • 1 snuf zout en peper

Voor het bakken

  • 1.5 el olijfolie

Instructies

Deeg

  • Meng in een grote kom bloem, zout, suiker en instant gist door elkaar.
  • Voeg olie, yoghurt en het lauwwarme water toe en kneed tot een samenhangend en niet plakkerig deeg. Kneed ongeveer 10 minuten goed door, tot je een mooi vliesje kunt trekken van het deeg. (wellicht moet je wat extra bloem/water toevoegen)
  • Verdeel het deeg in 4 gelijke bolletjes. Leg deze op een bakplaat, plaats er een vochtige theedoek overheen en laat rijzen tot ze verdubbeld zijn qua formaat (ongeveer 1 uur).

Vulling

  • Snipper de ui, snijd de paprika in kleine blokjes en laat de tonijn uitlekken.
  • Verhit de olijfolie in een koekenpan en fruit hierin de ui aan tot deze zacht is.
  • Voeg paprika, oregano en een snuf zout toe en bak tot de paprika zacht is.
  • Doe het paprikamengsel in een schaal en laat afkoelen. Meng er dan de tonijn doorheen.

Gözleme maken en bakken

  • Bestuif je werkvlak met een ruime hoeveelheid bloem. Pak een bolletje deeg en rol deze uit tot een superdunne lap, draai tussendoor regelmatig het deeg en bestuif de bovenkant en draai om. Herhaal tot je een deeglap hebt van ongeveer 30 cm doorsnee.
  • Klap de boven- en onderkant van het deeg naar binnen.
  • Verdeel over het midden, in een vierkant 1/4 van het ppaprika-tonijn mengsel.
  • Klap de zijkanten dicht en druk iets aan, zodat de vulling opgesloten zit in het deeg.
  • Verhit een koekenpan op middelhoog vuur, zonder olie/boter.
  • Doe de resterende olijfolie in een kommetje, gebruik een kwastje om de bovenkant van de gözleme hiermee te bestrijken.
  • Leg de gözleme met de oliekant naar beneden in de warme pan. Bak tot deze kant goudbruin is.
  • Bestrijk dan de bovenkant met de olijfolie en draai de gözleme om. Bak ook deze kant goudbruin en gaar.
  • Herhaal bovenstaande met het resterende deeg.

Notities

Tip: de gebakken gözleme bewaar je het beste in een theedoek. Eventueel kun je ze ook invriezen.