Ga terug

Turkse linzensoep

Een heerlijke, goedvullende soep. Tip: maak de soep enkele uren (of een dag) van te voren, dan zijn de smaken top.
Voorbereiding10 min
Bereiding30 min
Totale tijd40 min
Porties: 8 kommen

Ingrediƫnten

Soep

  • 240 g rode linzen
  • 2.5 el olijfolie
  • 1 grote ui
  • 1 winterwortel
  • 1 aardappel
  • 70 g tomatenpuree
  • 1.5 tl gemalen komijn
  • 1 tl paprikapoeder
  • 1 el oregano
  • 1 snufje chili vlokken
  • 1 liter groentebouillon
  • 1 liter water

Garnering

  • 3 el olijfolie
  • 1 tl paprikapoeder
  • 0.5 tl chili vlokken
  • 1 citroen

Instructies

Soep

  • Doe de linzen in een vergiet en spoel goed af.
  • Maak de ui schoon en snij in blokjes. Schil de winterwortel en aardappel en snij in blokjes.
  • Verhit de olijfolie in een grote pan met dikke bodem. Fruit hierin de ui enkele minuten aan.
  • Voeg de wortel- en aardappelblokjes toe en bak 3 minuten mee, terwijl je goed blijft roeren.
  • Voeg tomatenpuree, komijn, paprikapoeder, oregano, zout en een snufje chili toe en bak 8 minuten mee, terwijl je goed blijft roeren.
  • Voeg de linzen, bouillon en water toe en breng aan de kook. Draai het vuur laag zodra de soep kookt en doe de deksel op de pan. Laat 25 minuten zachtjes pruttelen.
  • Haal de pan van het vuur en pureer de soep met de staafmixer. Proef en breng eventueel verder op smaak.

Garnering

  • Doe de olijfolie, paprikapoeder en chili vlokken in een pannetje en warm langzaam door voor 5 minuten. Blijf goed roeren.
  • Snijd de citroen in partjes.
  • Serveer de soep met de paprika-chiliolie en de citroen.