Ga terug

Meringuetaart met kokos

Een feestelijke taart naar recept van Donna Hay
Voorbereiding15 min
Bereiding25 min
Totale tijd40 min
Porties: 4 personen

Ingrediënten

  • 300 ml eiwit (op kamertemperatuur)
  • 330 g kristalsuiker
  • 1 el maïzena plus extra om te bestuiven
  • 1 el witte azijn
  • 50 g kokossnippers

Vanille kokosroom

  • 85 ml slagroom
  • 45 ml mascarpone
  • 125 ml gekoelde kokosmelk (geen light)
  • 1 tl vanille extract

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 160 graden Celsius. Zet een ondiepe bakplaat klaar van ongeveer 40 x 34 cm, vet deze lichtjes in.
  • Klop het eiwit in de mengkom van een keukenmachine op de hoogste stand tot zich zachte pieken vormen. Voeg nu de suiker toe, steeds maar 1 eetlepel tegelijk en klop 30 seconden voor je de volgende schep toevoegt.
  • Schraap de wanden van de kom schoon en klop 8 minuten of tot je een stijve massa hebt.
  • Meng in een kommetje de maïzena en azijn door elkaar. Voeg toe aan de meringue en klop 2 minuten of tot de massa dik is en glanst.
  • Schep het meringuemengsel in de vorm en strijk glad.
  • Zet 16 minuten in de oven, of tot de bovenkant net droog aanvoelt (bij mij was dat uiteindelijk 20 minuten).
  • Laat 5 minuten afkoelen in de vorm, stort op een licht met maïzena bestoven bakplaat en laat volledig afkoelen.
  • Snijd de meringue in de lengte in 2 plakken en deze weer doormidden, zodat je 4 gelijke stukken hebt. Eventueel snijd je eerst de zijkanten iets bij.
  • Klop voor de vulling de slagroom, mascarpone, kokosroom en vanille in een schone mengkom van de keukenmachine tot zich stijve pieken vormen.

Monteer nu het gebak:

  • Leg 1 laag meringue op een schaal. Verdeel hier ongeveer 3 el kokosroom over. Maak verdere lagen met de meringue en kokosroom en eindig met een laag room.
  • Bestrijk de zijkanten licht met de kokosroom. Bestrooi de bovenkant en zijkanten met de kokossnippers.
  • Serveer meteen, of bewaar het nog 2-3 uur in de koelkast.

Notities

Het recept is uit het kookboek 'Modern Baking' van Donna Hay. In het originele recept wordt gebruik gemaakt van double cream, ik verving dit door een slagroom/mascarpone mengsel.
 
Tip: Wil je deze laagjestaart van te voren maken? Bewaar dan alles apart en zet de taart op het laatste moment in elkaar.