Go Back

Tiramisu dripcake

Een taart om indruk mee te maken
Voorbereiding30 min
Bereiding2 uur 30 min
Totale tijd3 uur

Ingrediënten

Ingrediënten biscuit

  • 210 g ei (dit waren bij mij 4 eieren, maar weeg het vooral af)
  • 120 g suiker
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 90 g bloem
  • 35 g maïzena

Ingrediënten chocolade biscuit

  • 210 g ei (dit waren bij mij 4 eieren, maar weeg het vooral af)
  • 120 g suiker
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 90 g bloem
  • 35 g maïzena
  • 15 g cacao

Ingrediënten koffie mengsel

  • 200 ml koffie
  • 0,5 tl vanille extract
  • 2 el bruine basterdsuiker

Ingrediënten vulling

  • 500 g mascarpone
  • 200 ml slagroom
  • 8 el suiker
  • 2,5 el koffiemengsel
  • 200 g pure chocolade
  • 20 g roomboter
  • 350 g lange vingers
  • 1 el cacao voor bestuiven

Instructies

Bereiding biscuits

  • Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius. Zet een bakvorm van 20 cm klaar en vet goed in.
  • Klop de eieren, suiker en vanillesuiker met de keukenmachine op middelhoge stand in 10 minuten licht en luchtig.
  • Zeef de bloem en maïzena erboven en spatel rustig door het mengsel heen.
  • Giet in de bakvorm en bak 35-45 minuten in het midden van de voorverwarmde oven.
  • Als de biscuit gaar is (test eventueel even met een houten prikker), laat hem dan even afkoelen in de vorm. Haal vervolgens uit de vorm en plaats op een rooster om helemaal af te koelen.
  • Herhaal bovenstaande voor de chocolade biscuit. Maar zeef tegelijk met de bloem en maïzena de cacao erdoor.

Bereiding koffie mengsel

  • Doe alle ingrediënten in een pannetje en warm goed door.

Bereiding vulling

  • Doe de mascarpone in een kom en klop met een handmixer luchtig
  • Voeg de slagroom, suiker en het koffiemengsel toe en mix met de handmixer tot het mengsel dik is. (2-3 minuten)

Laten we de taart maken!

  • Snijd de afgekoelde biscuits in 3 lagen.
  • Leg een naturel laag op een bord/plank/taartplateau. Bestrijk met het koffiemengsel en verdeel er een dunne laag vulling over. Bestrooi met de helft van de fijngehakte lange vingers.
  • Leg hier een chocolade laag op. Bestrijk met het koffiemengsel en verdeel er een dunne laag vulling over. Bestrooi met de helft van de geraspte chocolade.
  • Leg hier een naturel laag op. Bestrijk met het koffiemengsel en verdeel er een dunne laag vulling over. Bestrooi met de resterende geraspte chocolade.
  • Leg hier een chocolade laag op. Bestrijk met het koffiemengsel en verdeel er een dunne laag vulling over.
  • Leg hier een naturel laag op. Bestrijk met het koffiemengsel en verdeel er een dunne laag vulling over. Bestrooi met de resterende fijngehakte lange vingers.
  • Leg hier de laatste chocolade laag op. Verdeel een dunne laag vulling over de bovenkant en strijk glad.
  • Houd 2 el vulling apart maar doe de rest in een spuitzak en vul eventuele zichtbare gaten op van de taart. Pak vervolgens een deegschraper of paletmes die je tegen de taart aanzet. Schraap de overtollige vulling er van af. Maak tussendoor je deegschraper/paletmes schoon.
  • Zet de taart in de koelkast zodat alles lekker koud wordt.

Overige bereiding net voor het maken van de taart

  • Hak ongeveer 120 gram van de lange vingers in fijne stukken.
  • Rasp 40 gram van de pure chocolade.
  • De overige chocolade smelt je samen met de boter au-bain-marie. Laat iets afkoelen en doe in een spuitzak (eventueel kun je de drip ook maken met een lepeltje, dat werkt net zo goed).

En verder….

  • Haal de taart uit de koelkast en creëer een drip op de rand van de taart. Dit doe je door wat chocolade op de rand de spuiten/lepelen, vaak gaat het er vanzelf overheen en anders geef je het een klein duwtje.
  • Eventuele chocolade die je over hebt kun je over de bovenkant verdelen.
  • Snijd de onderkant van de lange vingers af, plak deze vast aan de zijkant van de taart met de vulling die je apart hebt gehouden.
  • Hak de restjes van de lange vingers grof.
  • Bestuif de bovenkant van de taart met de cacao (dit gaat het makkelijkste met een zeefje). Verdeel hierover de grof gehakte lange vingers.