Go Back

Baklava met walnoten

Dit is echt genieten!
Voorbereiding40 min
Bereiding1 uur 5 min
Rusttijd6 uur
Totale tijd7 uur 45 min
Porties: 15 porties

Ingrediƫnten

  • 400 g filodeeg (we gebruiken 24 vellen)
  • 140 g walnoten
  • 120 g roomboter

Siroop

  • 105 g suiker
  • 55 g water
  • 1 snufje zout
  • 1 schijf sinaasappel

Instructies

Baklava

  • Doe de walnoten in een keukenmachine en hak ze fijn (maak er geen meel van!). Hou van de fijngehakte walnoten 2 el apart voor de decoratie.
  • Smelt de roomboter zachtjes in een pannetje. Zet het vuur uit zodra deze gesmolten is.
  • Verwarm de oven voor op 150 graden Celsius.
  • Snijd eventueel de vellen filodeeg zodat ze precies in de ovenschaal passen.
  • Smeer de bodem van de ovenschaal in met de roomboter.
  • Leg een vel filodeeg in de schaal, bestrijk met de roomboter en herhaal tot er 8 vellen met roomboter in liggen.
  • Verdeel de helft van het walnotenmengsel over de vorm.
  • Leg er dan weer een vel filodeeg in, bestrijk met de roomboter en herhaal tot er 6 vellen met roomboter op liggen.
  • Verdeel de helft van het walnotenmengsel over de vorm.
  • Leg er dan weer een vel filodeeg in, bestrijk met de roomboter en herhaal tot er 6 vellen in liggen. Bestrijk het bovenste vel nog niet met de roomboter!
  • Druk nu met je handen zoveel mogelijk lucht uit de vorm. Bestrijk dan pas de bovenste laag met de roomboter.
  • Snijd de baklava in stukken met een scherp mes.
  • Bak de baklava in 1,5 uur goudbruin en krokant in het midden van de oven.

Siroop

  • Maak ondertussen de siroop; doe hiervoor alle ingredienten in een steelpannetje en breng langzaam aan de kook. Als het bijna kookt zet je het vuur laag en laat je het enkele minuten zachtjes borrelen.
  • Laat afkoelen en haal er dan de sinaasappelschijf uit.

Baklava

  • Haal de baklava uit de oven, giet meteen de afgekoelde siroop over de snijlijnen. Bewaar 2,5 el om over de bovenkant te gieten.
  • Garneer elk stukje baklava met wat fijngehakte walnoten.
  • Laat de baklava helemaal afkoelen.
  • Dek dan de baklava af met alumiumfolie of plastic en laat 6 uur rusten voordat je hem serveert.