Ga terug

Baklava met pistache

zoet, noten, knapperig filodeeg: alles wat je wilt!
Voorbereiding30 minuten
Bereiding1 uur 30 minuten
Russttijd6 uur
Porties: 20 porties

Ingrediƫnten

  • 500 g filodeeg
  • 200 g pistache noten zonder schil
  • 160 g roomboter

Siroop

  • 175 g suiker
  • 95 ml water
  • 1 snufje zout
  • 1 schijfje citroen

Instructies

  • Doe de pistache noten in een keukenmachine en hak ze fijn (maak er geen meel van!).
  • Smelt de roomboter zachtjes in een pannetje. Zet het vuur uit zodra deze gesmolten is.
  • Verwarm de oven voor op 150 graden Celsius.
  • Snijd eventueel de vellen filodeeg zodat ze precies in de ovenschaal passen.
  • Smeer de bodem van de ovenschaal in met de roomboter.
  • Leg een vel filodeeg in de schaal, bestrijk met de roomboter en herhaal tot er 8 vellen met roomboter in liggen.
  • Verdeel 1/3 van de pistachenoten over de vorm.
  • Leg er dan weer een vel filodeeg in, bestrijk met de roomboter en herhaal tot er 6 vellen met roomboter op liggen.
  • Verdeel 1/3 van de pistachenoten over de vorm.
  • Leg er dan weer een vel filodeeg in, bestrijk met de roomboter en herhaal tot er 6 vellen in liggen.
  • Verdeel 1/3 van de pistachenoten over de vorm.
  • Leg er dan weer een vel filodeeg in, bestrijk met de roomboter en herhaal tot er 10 vellen met roomboter op liggen. Bestrijk het bovenste vel nog niet met de roomboter!
  • Druk nu met je handen zoveel mogelijk lucht uit de vorm. Bestrijk dan pas de bovenste laag met de roomboter.
  • Snijd de baklava in stukken met een scherp mes.
  • Bak de baklava in 1,5 uur goudbruin en krokant in het midden van de oven.

Siroop

  • Maak ondertussen de siroop; doe hiervoor alle ingredienten in een steelpannetje en breng langzaam aan de kook. Als het bijna kookt zet je het vuur laag en laat je het enkele minuten zachtjes borrelen.
  • Laat afkoelen en haal er dan de citroen uit.

Baklava

  • Haal de baklava uit de oven, giet meteen de afgekoelde siroop over de snijlijnen. Besprenkel de bovenkant met 2,5 el van de siroop.
  • Laat de baklava helemaal afkoelen.
  • Dek dan de baklava af met alumiumfolie of plastic en laat 6 uur rusten voordat je hem serveert.