Ga terug

Donut koekjes

Zoet, zoeter, zoetst!
Voorbereiding15 min
Bereiding1 uur
Rusttijd1 uur
Totale tijd2 uur 15 min
Porties: 16 stuks

Ingrediƫnten

Koekjes

  • 200 g roomboter op kamertemperatuur
  • 190 g suiker
  • 1 ei
  • 400 g bloem
  • 1 snuf zout

Royal icing

  • 400 g poedersuiker
  • 10 g eiwitpoeder
  • 60 g water
  • kleurstof naar wens

Instructies

Koekjes

  • Doe de boter en suiker in een kom en mix deze romig.
  • Voeg het ei en een snufje zout toe en mix deze er goed doorheen.
  • Zeef de bloem boven de kom en mix er doorheen. Kneden met je handen werkt het beste!
  • Haal het deeg uit de kom en druk tot een platte rechthoek, pak in in plasticfolie en laat minimaal 30 minuten rusten in de koelkast.
  • Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius. Bekleed de bakplaat met bakpapier of een siliconen matje.
  • Haal het deeg uit de koelkast, rol uit tot een dunne lap van maximaal 0,5 cm dikte. (dit gaat het makkelijkste tussen 2 vellen bakpapier)
  • Steek de koekjes uit en leg op de bakplaat.
  • Bak de koekjes in 12 minuten goudbruin. Haal uit de oven, ze zijn nu nog een beetje zacht. Laat ze ongeveer 5 minuten op de bakplaat liggen en leg ze dan op een rooster om helemaal af te koelen.

Royal icing

  • Zeef de poedersuiker en het eiwitpoeder boven een kom.
  • Voeg het water toe en mix dit door met een lepel. Pak dan je mixer met deeghaken en mix tot je een mooie en dikke icing hebt. (Weersta de verleiding om meer water toe te voegen! Doe dit alleen als je merkt dat na enkele minuten het niet mixt. Voeg dan enkele druppels extra toe, maar dit moet eigenlijk niet nodig zijn)
  • Verdeel het deeg over verschillende kommetjes en kleur ze naar wens.
  • De dikke icing is geschikt voor het zetten van lijnen. Doe de icing in een spuitzak met een klein spuitmondje, ik gebruik Wilton nr.2. Zet de lijnen op je koekjes en laat ze enkele minuten liggen zodat het uit kan harden. Tip: zet eerst alle lijnen voordat je gaat opvullen!
  • Voeg enkele druppels water toe aan de royal icing als je de vormen gaat opvullen (binnen de lijnen). Doe de royal icing in een spuitzak met een iets groter spuitmondje en vul hiermee binnen de lijnen je koekjes op.
  • Schud eventueel de koekjes heen en weer om de icing te verdelen, met een tandenstoker kun je eventuele gaatjes opvullen.
  • Garneer eventueel met wat sprinkles en laat de koekjes uitharden.
  • Bewaar de koekjes in een luchtdicht bakje.