Ga terug

Stoofvlees met knolselderij-aardappelpuree

Een overheerlijke maaltijd
Voorbereiding15 min
Bereiding6 uur
Totale tijd6 uur 15 min
Porties: 4 personen

Ingrediƫnten

Stoofvlees

  • 20 g roomboter
  • 600 g runder riblappen
  • 3 sjalotten
  • 1 el tomatenpuree
  • 1 el zwolsche stoof specerijen
  • 2 stuks winterpeen
  • 100 g gedroogde pruimen
  • 2 laurierblaadjes
  • 1 flesje Sterk Rogge bier Gulpener
  • 250 ml vleesbouillon
  • 2 el azijn
  • 250 g kastanje champignons
  • 2 plakken ontbijtkoek

Knolselderij-aardappelpuree

  • 700 g knolselderij 1 stuk
  • 700 g aardappelen iets kruimig
  • 40 g roomboter
  • 1 snuf nootmuskaat

Instructies

Stoofvlees

  • Snijd het rundvlees in stukken van ongeveer 2 centimeter. Verhit de boter in een pan met dikke bodem en bak hierin het vlees rondom bruin aan. Bestrooi met een flinke snuf zout.
  • Maak ondertussen de sjalotten schoon, snijd doormidden en in halve maantjes. Voeg toe aan het vlees en bak 3 minuten mee.
  • Voeg de tomatenpuree en de zwolsche stoof specerijen toe en bak 4 minuten mee.
  • Maak de winterpeen schoon en snijd in plakken. Snijd de pruimen in stukjes.
  • Voeg winterpeen, pruimen ,bier, bouillon, azijn en de laurierblaadjes toe. Breng aan de kook en draai dan het vuur helemaal klein. Doe het deksel op de pan en laat ongeveer 6 uur zachtjes stoven.
  • Maak de champignons schoon en snijd in grove stukken. Verkruimel de peperkoek. Voeg beide toe aan het stoofvlees na 4 uur, roer goed door.
  • Eventueel kun je de stoof binden met wat maizena mocht deze na 6 uur nog waterig zijn. Proef ook altijd even of er wellicht wat extra zout/peper toegevoegd moet worden.

Knolselderij-aardappelpuree

  • Maak de knolselderij en aardappels schoon en snijd in blokjes.
  • Doe in een pan met gezouten water en kook gaar. Giet de groenten af als ze gaar zijn en laat ze enkele minuten uitwasemen.
  • Doe ze terug in de pan (niet op het vuur zetten), voeg de roomboter, een snuf zout en de nootmuskaat toe. Stamp tot een romige puree.
  • Serveer het stoofvlees met de knolselderij-aardappelpuree. Eventueel strooi je er nog wat verse peterselie overheen voor de smaak en kleur.