Snijd het rundvlees in stukken van ongeveer 2 centimeter. Verhit de boter in een pan met dikke bodem en bak hierin het vlees rondom bruin aan. Bestrooi met een flinke snuf zout.
Maak ondertussen de sjalotten schoon, snijd doormidden en in halve maantjes. Voeg toe aan het vlees en bak 3 minuten mee.
Voeg de tomatenpuree en de zwolsche stoof specerijen toe en bak 4 minuten mee.
Maak de winterpeen schoon en snijd in plakken. Snijd de pruimen in stukjes.
Voeg winterpeen, pruimen ,bier, bouillon, azijn en de laurierblaadjes toe. Breng aan de kook en draai dan het vuur helemaal klein. Doe het deksel op de pan en laat ongeveer 6 uur zachtjes stoven.
Maak de champignons schoon en snijd in grove stukken. Verkruimel de peperkoek. Voeg beide toe aan het stoofvlees na 4 uur, roer goed door.
Eventueel kun je de stoof binden met wat maizena mocht deze na 6 uur nog waterig zijn. Proef ook altijd even of er wellicht wat extra zout/peper toegevoegd moet worden.