Ga terug

Zoete broodjes met walnoten

Voorbereiding20 min
Bereiding25 min
Rusttijd1 uur 30 min
Totale tijd2 uur 15 min
Porties: 6 broodjes

Ingrediënten

Deeg

  • 60 ml melk
  • 60 ml water
  • 60 ml zonnebloemolie
  • 4 g instant gist
  • 1 eiwit
  • 1 snuf zout
  • 1.5 zakje vanillesuiker
  • 220 g bloem

Vulling en decoratie

  • 60 g roomboter
  • 60 g lichtbruine basterdsuiker
  • 1 tl kaneel
  • 60 g walnoten
  • 70 g poedersuiker + water

Instructies

  • Meng in een grote kom melk, water, olie en eiwit met een garde goed door elkaar. Meng in een andere kom bloem, zout, suiker en instant gist door elkaar.
  • Voeg de droge ingrediënten bij de natte ingrediënten en kneed in 10 minuten tot een zacht (niet plakkerig) deeg. Kneed net zo lang tot je een mooi vliesje kunt trekken. (gebruik je een Kitchenaid, gebruik dan stand 3 om het deeg te kneden)
  • Vet een grote kom in met een beetje olie, leg het deeg erin en dek af met een vochtige theedoek/plasticfolie. Laat het deeg rijzen op een warme plek tot het in volume verdubbeld is.
  • Hak ondertussen de walnoten fijn. Doe deze samen met de suiker en kaneel in een kom. Smelt de roomboter en voeg toe, roer alles goed door.
  • Haal het deeg uit de kom, kneed even door en rol het uit tot een plak van ongeveer 37x24 centimeter.
  • Smeer de walnoten/suiker vulling over de deegplak uit, blij ongeveer 1 centimeter van alle randen af. Rol vervolgens de plak op, begin bij het brede gedeelte. Snijd de uiteindes weg en de rol in 6 gelijke stukken met mes.
  • Leg de 6 rollen deeg met de snijkant naar boven in een ovenschaal. Dek de schaal af met een vochtige theedoek/plasticfolie en laat nog eens 30-45 minuten rijzen.
  • Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius.
  • Bak de broodjes in 25-30 minuten goudebruin en gaar in het midden van de oven. Haal dan de schaal uit de oven en laat iets afkoelen.
  • Meng poedersuiker met een klein beetje water (voorzichtig, je voegt al snel teveel toe) tot een vloeibare icing. Giet dit over de lauwwarme broodjes.